Gustaaf III van Zweden

24 januari jarig: Gustaaf III van Zweden

Koning Gustaaf III van Zweden heeft een goed gevoel voor drama, leest en schrijft veel en weet op latere leeftijd een eervolle plaats te krijgen in de Zweedse literatuurgeschiedenis. Ook schrijft hij toneelstukken die in het Koninklijk Theater uitgevoerd worden. Gustaaf III van Zweden werd geboren op 24 januari 1746 in Stockholm.


Gustaaf III van Zweden was de oudste zoon van koning Adolf Frederik van Zweden en Louisa Ulrike van Pruisen. Zijn moeder was een zus van de beroemde Frederik de Grote van Pruisen. Als kleine jongen kreeg hij aan het hof les van privéleraren. Zij ontdekten al vroeg dat Gustaaf van nature een zeer begaafde leerling was.


Sinds de dood van een van zijn voorgangers, koning Karel XII van Zweden (1682-1718), was de macht van de Zweedse monarch sterk afgenomen. Parlementaire hervormingen hadden ervoor gezorgd dat de koning zijn macht moest delen met de Rijksdag. Toen Gustaaf III in 1771 aan de macht kwam, wilde hij regeren als een absoluut vorst. Met een nieuwe grondwet in 1772 herstelde hij een groot deel van de koninklijke macht. Daarna volgden meerdere hervormingen in de stijl van andere Europese verlichte despoten. Het jaar 1786 was een keerpunt in het regime van Gustaaf. Gedurende zijn regime raakte hij er steeds meer van overtuigd dat hij geheel zonder parlement wilde regeren en maakte daarom in dat jaar een einde aan de macht van de Rijksdag.


In zijn vrije tijd hield Gustaaf zich vooral bezig met kunst en cultuur. Hij had veel invloed op de ontwikkeling van het Koninklijk Theater van Zweden, waar zelfs zijn eigen dramastukken uitgevoerd werden. Ook stimuleerde hij de zangers, dichters en artiesten van zijn tijd. Op 16 maart 1792 ontving hij tijdens een diner met vrienden een anonieme dreigbrief. Aangezien hij deze wel vaker kreeg, negeerde hij de brief. Na het diner bezocht hij een gemaskerd bal in de Koninklijke Opera van Stockholm. Een groep gemaskerde mannen verzamelde zich rond zijn gezelschap en schoten de koning in zijn zij.


Gustaaf overleefde aanvankelijk de moordaanslag, maar enkele dagen later raakte de wond geïnfecteerd. Gustaaf III van Zweden stierf op 29 maart 1792. Zijn laatste woorden waren: “Ik voel me slaperig, een momentje rust zal me goed doen…”.

Bronnen

-          Encyclopedia Britannica

-          Whoislog.info

-          History Today

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.