Geen afbeelding beschikbaar

24 maart jarig: Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter joeg op walvissen, kapers en vijandelijke schepen. Hij wist veel vijanden uit de weg te ruimen en schepen te laten zinken. Langzamerhand werd hij een beruchte zeevaarder. Op 24 maart 1607 werd Michiel Adriaenszoon, beter bekend als Michiel de Ruyter, geboren.

Vanwege zijn baldadige en slechte gedrag werd de jonge Michiel van school gestuurd; zo beklom hij op tienjarige leeftijd de torenspits van de Sint Jacobskerk in zijn woonplaats Vlissingen. Zonder enige opleiding gaat Michel werken als touwslagersjongen op een lijnbaan. Zijn droom was echter om de zeeën te bevaren.

Het lukte hem om op elfjarige leeftijd in 1618 op een bewapend schip mee te varen naar Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. Er woedde op dat moment een hevige strijd tussen Spanje en de Nederlanden in het kader van de Tachtigjarige Oorlog. In 1621 namMicheil al dienst in het leger van Prins Maurits, en een jaar later reist hij mee op Hollandse schepen als matroos.

Op volwassen leeftijd werkte de Ruyter van 1633 tot 1635 als stuurman op een walvisvaarder en joeg hij op deze zeezoogdieren. Wegens zijn talent in het stuurmanschap, ontving hij in 1636 het zelfstandige commando over een kaperschip. Met het zelf gekochte schip ‘de Salamander’ vaarde hij na 1644 in de buurt van Noord-Afrika. Tot dusver was Michiel de Ruyter nog weinig bekend, hij was slechts een kapitein die zichzelf omhoog had gewerkt. Dat veranderde toen de eerste oorlog uitbrak tegen Engeland (1652-1654).

Met zijn schip versterkte hij de Hollandse oorlogsvloot en tijdens de zeeslagen doodde Michiel veel Engelsen. Hij werd internationaal beroemd om de slachtoffers die hij maakte onder Berberse kapers, Zweedse soldaten en bij de Portugezen en Engelsen in de Caraïben en de Braziliaanse wateren. Een tweede stap in zijn militaire carrière kwam in 1672, toen er een nieuwe oorlog uitbrak tegen Engeland en Frankrijk. Michiel verkreeg het admiraalschap over Holland en West-Friesland en hij vocht weer in meerdere zeeslagen. In 1676 werd hij geraakt door een schot nabij de vulkaan Etna. Op 29 april dat jaar stierf hij aan wondkoorts.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!