24 november jarig: Aleksandr Soevorov

“Eén minuut beslist de uitkomst van een slag, een uur het succes van een veldtocht, een dag het lot van een imperium.” Aleksandr Soevorov is één van de grootste generaals uit de Russische geschiedenis. In bijna honderd militaire confrontaties wordt hij nooit verslagen en hij behoort tot de grootste militaire denkers ooit. Aleksandr Vasiljevitsj Soevorov werd geboren op 24 november 1729 te Moskou.

Aleksandr Soevorov werd geboren in een lage adellijke familie uit Novgorod. Zijn vader Vasiliy Soevorov was een generaal en een senator in de ‘Regerende Senaat’. De jonge Soevorov had al vroeg belangstelling voor het militaire bedrijf en niets kon hem er van afbrengen om het leger in te gaan. Hij deed zijn eerste militaire ervaring op tijdens de Zevenjarige Oorlog tegen Pruisen en werd al snel bevorderd tot kolonel.

Soevorov gaf de eerste aanzet voor zijn reputatie als onoverwinnelijke generaal in twee oorlogen tegen het Ottomaanse Rijk, waarin hij grote zeges behaalde. Tijdens deze oorlogen hield Soevorov het Russische moreel hoog door met zijn kleinere legers de numeriek superieure Turken te verslaan en zich te gedragen als een gewone soldaat, die op een strooien mat sliep. Na de Slag bij Rymnik in 1789 werd hij door tsarina Catharina de Grote (1729-1796) benoemd tot graaf ‘Rymniksky’.

Nadat Soevorov een grote rol speelde in het neerslaan van de Poolse opstand in 1794 raakte hij onder de nieuwe tsaar Paul I (1754-1801) uit de gratie. Zijn voortdurende kritiek op de staat van het Russische leger leverde Soevorov een verbanning naar zijn thuisstad Novgorod op. De uitbraak van de Franse Revolutionaire oorlogen leidde er echter toe dat Soevorov weer in ere werd hersteld en het bevel kreeg over een groot Russisch-Oostenrijks leger in Italië.

Hier behaalde de inmiddels 69-jarige veldmaarschalk enkele grote overwinningen, waarmee hij de Fransen uit bijna heel Italië verdreef. Een gewaagde terugtocht met zijn leger over de Alpen in de winter van 1799 leverde hem zelfs de bijnaam ‘Russische Hannibal’ op. Soevorov werd begin 1800 weer teruggeroepen naar Sint Petersburg, waar tsaar Paul hem na aankomst schoffeerde en weigerde te ontvangen. De oude maarschalk stierf teleurgesteld een paar dagen later, op 18 mei 1800.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.