Geen afbeelding beschikbaar

24 oktober jarig: Antoni van Leeuwenhoek, Alexandra David-Néel en Bob Kane

“I made Batman a superhero-vigilante when I first created him. Bill turned him into a scientific detective.” Samen met Bill Finger was Bob Kane de geestelijk vader van de stripheld Batman. Ook Robin en The Joker ontsprongen aan de creatieve geesten van het duo. Bob Kane werd geboren op 24 oktober 1915.

De uitvinder van de microscoop, de eerste buitenlandse vrouw die de verboden stad Lhasa betrad en de bedenker van Batman. Veel hebben Antoni van Leeuwenhoek,  Alexandra David-Néel en Bob Kane niet gemeen, maar ze delen wel één ding: 24 oktober, hun geboortedag.

Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) was een Nederlands handelsman en microbioloog. Hij werd op 24 oktober 1632 geboren te Delft. In zijn jeugd volgde Van Leeuwenhoek een opleiding tot kassier en boekhouder bij een Schotse lakenhandelaar. Na zijn huwelijk met Barbara de Meij begon hij in 1654 een winkel in linnen en garen te Delft. Tijdens zijn werkzaamheden als lakenhandelaar gebruikte van Leeuwenhoek een vergrootglas om de kwaliteit van de stof te controleren. Na verloop van  tijd begon hij ook zelf te experimenteren met het versterken van de lenzen, wat uiteindelijk leidde tot zijn uitvinding van de microscoop. Van Leeuwenhoek zou vervolgens de rest van zijn leven bezig blijven met de microbiologie. Met zijn nieuwe uitvinding was hij in staat om als eerste persoon op aarde rode bloedcellen, bacteriën en spermatozoa te observeren. Van Leeuwenhoek overleed op 26 augustus 1723 te Delft.

Alexandra David-Néel (1868-1969) was een Frans-Belgisch ontdekkingsreiziger en schrijfster. Ze werd geboren op 24 oktober 1868 in het Franse Saint-Mandé. Alexandra was de dochter van Belgische ouders en toen ze zes jaar oud was verhuisde het gezin weer terug naar Brussel. Op tweeëntwintig jarige leeftijd begon ze aan een reeks reizen die haar onder andere naar India en Japan brachten. Ook bezocht Alexandra, vermomd als een pelgrim, de Tibetaanse stad Lhasa, die eigenlijk niet toegankelijk was voor buitenlanders. Tijdens haar reizen schreef ze meer dan 30 boeken, onder andere over haar belevenissen en de Oosterse culturen. Alexandra David-Néel overleed 8 september 1969 op honderdjarige leeftijd.

Bob Kane (1915-1998)  was een Amerikaans stripschrijver en bedenker van Batman. Kane werd geboren in New York op 24 oktober 1915. Hij studeerde kunst aan de Cooper Union voordat hij in 1934 begon als animator bij de Max Fleischer Studio. Twee jaar later begon hij als freelancer en creëerde hij onder andere de stripfiguren ‘Peter Pupp’ en ‘Professor Doolittle’. In 1939 werd Kane benaderd door DC Comics om een stripverhaal te schrijven over ‘The Bat-Man’. Samen met een andere jonge schrijver, Bill Finger, bedachten de twee het stripverhaal rondom Batman, zijn sidekick Robin en zijn aartsvijand The Joker. In 1989 vervulde hij ook de rol van adviseur bij de opnames van de eerste Batman film. Kane overleed op 3 november 1998 in Los Angeles.

Personen: 

Decembertip: Boek (88 pag) over geschiedenis Oudemirdumerklif.
Prijs 12,50 (ex porto 4).  Informatie, bestellen via email

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!