Geen afbeelding beschikbaar

24 oktober jarig: Ferhat Abbas

Met zijn publicatie van het Manifeste du peuple Algérien in 1943 roept hij op tot autonomie van Algerije en twee jaar later raakt hij betrokken bij een bloedige opstand tegen de Franse bestuurders. Nadat zijn vaderland in 1962 eindelijk onafhankelijk wordt, moet hij echter hulpeloos toezien hoe de Algerijnse democratie al snel weer ten onder gaat. Ferhat Abbas werd geboren op 24 oktober 1899.

Ferhat Abbas werd geboren op 24 oktober 1899 in het Algerijnse dorpje Bouafroune. Na afronding van zijn schoolperiode vestigde hij zich als apotheker in de stad Sétif. Hier kwam Abbas voor het eerst in aanraking met het Algerijns nationalisme en werd hij een ‘integrationist’, wat inhield dat hij zich niet verzette tegen het Franse bestuur van Algerije, maar wel gelijke rechten eiste voor de Algerijnse burgers. Tussen 1939 en 1940 diende hij zelfs als vrijwilliger in het Franse leger.

Met de oprichting van het Vichy regime verloor Abbas echter zijn vertrouwen in het Franse bestuur. In 1943 publiceerde hij daarom het Manifeste du peuple Algérien, waarin hij autonomie voor Algerije eiste. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog bleek Frankrijk echter niet bereid deze wens in te willigen, met als gevolg dat Abbas radicaliseerde. Hij sloot zich aan bij het nationalistische Front de Libération Nationale en nam deel aan de Algerijnse opstand van 1945, die uitliep op een bloedbad. Abbas werd daarop gearresteerd en bracht enige tijd door in de gevangenis.

Na zijn vrijlating keerde Abbas zich weer af van de nationalisten en richtte hij zich op het geweldloze verzet. Zo stichtte hij de democratische Union Démocratique du Manifeste Algérien en werd hij in 1946 gekozen tot het Franse parlement. Voordat Abbas op democratische wijze zijn doeleinden kon bereiken brak in 1954 echter de Algerijnse Oorlog uit. Hij besloot daarop uit te wijken naar Egypte, waar hij van 1958 tot 1961 de rol van minister-president vervulde in de Algerijnse regering in ballingschap. Na de erkenning van de Algerijnse onafhankelijkheid in 1962 werd Abbas vervolgens benoemd tot president van de eerste grondwetgevende vergadering van Algerije.

Binnen een jaar werd hij echter opzij gezet door de nieuwe president Ahmed Ben Bella, die Algerije omvormde tot een eenpartijstaat. In de jaren daarop groeide Abbas uit tot een van de grootste critici van het regime van Ben Bella, wat hem in 1964 op politiek huisarrest kwam te staan. Ferhat Abbas overleed op 23 december 1985, iets meer dan een jaar nadat hij de Algerijnse Medal of Resistance in ontvangst had mogen nemen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.