Geen afbeelding beschikbaar

24 september jarig: Mustafa İsmet İnönü

Mustafa İsmet İnönü dient onder de Ottomaanse sultan en wordt daarna de rechterhand van Atatürk, stichter van de Turkse Republiek. Tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog bewijst hij zich als een kundig bevelhebber en behaalt hij verschillende successen tegen de Grieken. Na de dood van Atatürk wordt İnönü president van Turkije. Mustafa İsmet İnönü werd geboren op 24 september 1884 te İzmir.

İnönü werd geboren in Smyrna, zoals İzmir in de Ottomaanse tijd heette. Zijn vader Reshid was een ambtenaar in de Ottomaanse regering, waardoor Reshid en zijn vrouw Djevriye vaak moesten verhuizen. İnönü studeerde in 1903 af aan de Militaire Academie, waarna hij als artillerieofficier diende in het Ottomaanse leger. Hij trouwde in 1916 met Mevhibe, met wie hij drie kinderen kreeg.

İnönü sloot zich in 1908 aan bij Atatürks Jonge Turken en nam deel aan de staatsgreep van Atatürk. Bij deze revolutie zette Atatürk sultan Mehmet V op de troon, ten koste van diens broer Abdulhamid II. Voordat İnönü aan het einde van de Eerste Wereldoorlog benoemd werd als Onderminister van Oorlog diende hij als kolonel in Syrië en op de Kaukasus.

Tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1923) was İnönü een generaal onder Atatürk en won hij onder andere de Slag bij İnönü van de Grieken, waar hij zichzelf later naar vernoemde. Na de wapenstilstand in juli 1922 was İnönü één van de belangrijkste onderhandelaars aan Turkse kant. Hij speelde een belangrijke rol bij de inwilliging van bijna alle Turkse eisen in het Verdrag van Lausanne. Met dit verdrag werd de stichting van de Turkse Republiek beklonken. Na de onafhankelijkheid en de afschaffing van het sultanaat werd İnönü premier onder president Atatürk.

İnönü volgde Atatürk, na diens dood in 1938, op als president van Turkije. Hij speelde een belangrijke rol in de Turkse neutraliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog, ondanks dat de Geallieerden en de Asmogendheden bij hem aandrongen deel te nemen aan de oorlog. Na de instelling van het meerpartijenstelsel verloor İnönü in 1950 de verkiezingen, waarna hij de oppositie inging. İnönü was tussen 1961 en 1965 nog een keer premier van Turkije, voordat hij op 25 december 1973 overleed.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.