Geen afbeelding beschikbaar

25 april jarig: Sir William Temple

Londen 1628 – Sir William Temple was een Britse politicus en schrijver. Hij was een tegenstander van de strijd tussen Engeland en de Republiek der Nederlanden en droeg bij aan de vorming van het Britse politieke systeem. In zijn latere jaren schreef hij essays en maakte hij de eerste politieke memoires in de Engelse taal. Sir William Temple werd op 25 april 1628 geboren in Londen.

William Temple werd geboren in Londen als zoon van de Ierse rechter Sir John Temple en Mary Hammond. Hij had twee broers, John en Henry, en een zus, Martha. Na te hebben gestudeerd op de universiteit van Cambridge, reisde hij een tijd door Europa. In 1654 trouwde hij met Dorothy Osborn, waarmee hij in Dublin ging wonen. Hij begon zijn politieke carrière in Ierland, maar zette dit voort in Londen, waar hij de protegé werd van staatssecretaris Henry Bennet. In 1666 ontving hij de titel baronet, waardoor hij voortaan Sir William Temple zou heten.

Als diplomaat trad hij in dienst van de Britse koning, Charles II, en hij werd als ambassadeur naar Den Haag gestuurd. Toen Charles II in 1678 in het geheim het Verdrag van Dover sloot met de Franse koning Lodewijk XIV, werd William teruggeroepen naar Engeland. Dit geheime verdrag leidde al gauw tot de Derde Engels-Nederlandse oorlog, en William werd een fel tegenstander van de anti-Nederlandse politiek van Charles II.

In 1679 werd Sir William aangesteld om de privy council, een adviesorgaan voor het Britse parlement, te hervormen. Toen dit mislukte trok William zich lange tijd terug uit het openbaar om zich te storten op het schrijven van boeken. Hij schreef een aantal essays en was de eerste Engelsman die zijn eigen politieke memoires schreef. Hierbij werd hij ondersteund door zijn secretaris Jonathan Swift, die later als schrijver veel bekendheid zou genieten.

William zijn dochter overleed toen zij veertien jaar oud was aan de pokken, en zijn zoon pleegde zelfmoord. Gek genoeg staat zijn dochter wel op zijn grafsteen vermeld maar zijn zoon niet. Het is niet duidelijk of er sprake was van een conflict tussen de twee. William Temple overleed op 27 januari 1699.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.