Alexander van Oranje Nassau

25 augustus jarig: Alexander van Oranje-Nassau

Prins Alexander van Oranje-Nassau is de derde zoon van koning Willem III en Sophie van Württemberg. Nadat zijn beide broers overlijden wordt Alexander troonopvolger. Alexander is een intellectueel persoon met grote medische problemen zoals een rugafwijking. Prins Alexander van Oranje-Nassau werd geboren op 25 augustus 1851 te ’s-Gravenhage.


Prins Alexander komt ter wereld als jongste zoon van koning Willem III en koningin Sophie van Württemberg. Alexander heeft twee oudere broers: Willem en Maurits. Zijn oudere broer Maurits heeft Alexander nooit ontmoet, want Maurits overleed al in 1850 op 6 jarige leeftijd. Ook zijn oudste broer stierf voordat hij de troon kon bestijgen, namelijk op 6 juni 1879 op 38 jarige leeftijd. Zodoende werd Alexander kroonprins van het Koninkrijk der Nederlanden.


Alexander kende vanaf zijn jeugd grote problemen met zijn gezondheid. Hij had een rugafwijking, waardoor hij vanaf zijn 16e een stalen korset moest dragen. Ook was de prins erg vaak ziek. Alexander was een gedisciplineerd en intelligente man. Hij had, net als zijn moeder, grote interesse in kunst en wetenschappen en hij woonde graag lezingen bij. Ook hield hij van discussiëren over belangrijke onderwerpen. In de jaren 1871 tot en met 1874 studeerde hij aan de Universiteit van Leiden, maar verliet de universiteit zonder diploma.


Na zijn studieperiode kocht Alexander de voormalige woning van Johan de Witt in Den Haag. Zijn vader gaf hem zijn eigen hofhouding. Daarnaast verkreeg hij in 1877 verschillende hoge rangen zoals generaal-majoor en schout bij nacht als voorbereiding op een mogelijk koningschap. Alexander werd in 1876 lid van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden, waarbij hij in 1881 werd benoemd tot Grootmeester.


Het overlijden van koningin Sophie in 1877 raakte Alexander diep. Vanaf dat jaar leefde Alexander een teruggetrokken bestaan. Na de dood van Willem twee jaar later trouwde  koning Willem III met Emma van Waldeck-Pyrmont en krgen zij een dochter Wilhelmina. Alexander vermeed het contact met zijn halfzus altijd zo veel mogelijk. Alexander kreeg uiteindelijk niet de kans zijn vader als koning op te volgen. Hij overleed op 21 juni 1884 aan de gevolgen van tyfus. De ongetrouwde en kinderloze Alexander werd 32 jaar. Willem III overleed uiteindelijk in 1890.


 Uitgeverij VerlorenLeestip:


Sophie, koningin der Nederlanden. Biografie van Sophie van Württemberg (1818-1877 op basis van brieven en dagboeken
Auteurs: Dianne Hamer
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789087042011
Winkelprijs: €25,–


Bestel Sophie, koningin der Nederlanden.  

Bronnen

-          Assenbergh.nl, Prins Alexander

-          Parlement.com, Z.K.H. (prins Alexander) Willem (...)

-          Genealogieonline.nl, Willem Alexander Karel Hendrik (...) 

 

 

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, Alexander der Nederlanden 1851 (...)

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.