Geen afbeelding beschikbaar

25 augustus jarig: Lodewijk II van Beieren

Zijn bijnamen luiden onder andere de 'Sprookjeskoning' en de 'Gekke Koning'. Zijn grootste faam dankt hij aan de bouw van een aantal schitterende paleizen, maar hij is ook degene die door zijn regering mentaal onbekwaam verklaard en afgezet wordt. Lodewijk II van Beieren werd geboren op 25 augustus 1845 in Slot Nymphenburg te München.

Lodewijk kwam ter wereld als de oudste zoon van koning Maximiliaan II en koningin Marie van Pruisen. Hij had geen goede band met zijn ouders en kon het veel beter vinden met zijn grootvader, Lodewijk I, die in het revolutiejaar 1848 afstand had gedaan van de troon. Na het plotselinge overlijden van zijn vader besteeg Lodewijk II op achttienjarige leeftijd de troon. Één van zijn eerste daden als koning was het ontbieden van componist Richard Wagner, van wie hij een groot bewonderaar was.

Zijn regeerperiode werd gekenmerkt door de bouw van veel paleizen en de betrekkingen met Pruisen, dat erop uit was om de Duitse gebieden te verenigen. Zijn bekendste kasteel is Neuschwanstein, hoog in de Alpen boven het paleis waar hij opgroeide. Doordat hij de bouwkosten van de paleizen uit eigen zak betaalde, moest hij veel geld lenen van familieleden en andere koningshuizen. Daarnaast koos hij tijdens de oorlog tussen Oostenrijk en Pruisen de verliezende Oostenrijkse kant  en werd hij in 1871 door Otto von Biscmarck gedwongen zich neer te leggen bij de Duitse eenwording onder Pruisische leiding.

Door de grote schulden die Lodewijk had gemaakt met de bouw van zijn kastelen en zijn algehele excentriciteit, hij was een dagdromer die een hekel had aan publieke bijeenkomsten, joeg hij een aantal van zijn ministers tegen zich in het harnas. Deze ministers lieten hem uiteindelijk met behulp van een aantal psychiaters ‘mentaal ongeschikt om te regeren’ verklaren. Hij werd op 10 juni 1886 afgezet, waarna zijn oom Luitpold de troon overnam. Lodewijk II stierf op 13 juni 1886 onder verdachte omstandigheden. Volgens de officiële lezing heeft hij zichzelf verdronken in een meer, maar waarschijnlijk is hij uit de weg geruimd door zijn tegenstanders.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!