25 december jarig: Humphrey Bogart

“Here’s looking at you, kid” uit de film Casablanca is één van de bekendste quotes uit de filmgeschiedenis. Humphrey Bogart groeit door zijn rol in deze film uit tot één van de grootste Hollywoodsterren en wordt door zijn kenmerkende stijl gerekend tot de beste acteurs ooit. Humphrey Bogart werd geboren op 25 december 1899 in New York.

Bogart werd geboren op Eerste Kerstdag als oudste zoon van chirurg Belmont Bogart en Maud Humphrey. Nadat hij onderwijs op verschillende, dure, privéscholen had gevolgd ging hij studeren aan de bekende Yale universiteit. Hier werd hij echter wegens slechte cijfers op 18-jarige leeftijd weggestuurd, waarna hij zich in de lente van 1918 aanmeldde bij de Amerikaanse marine.

Gedurende zijn tijd bij de marine hield Bogart zich vooral bezig met overbrengen van soldaten van Europa, waar de Eerste Wereldoorlog net afgelopen was, naar de Verenigde Staten. In 1921 kwam hij, na een aantal baantjes bij een filmmaatschappij, terecht op het toneel en besloot hij om door te gaan als acteur. Bogart werd in de jaren ’20 en ’30 vooral gecast als gangster en hij werkte zich via een groot aantal toneelstukken en B-films omhoog in de Hollywood hiërarchie

Bogarts grote doorbraak volgde begin jaren ’40 met de film noir The Maltese Falcon en Casablanca. Voor zijn vertolking van Rick Blaine in Casablanca werd hij ook genomineerd voor een Oscar, maar hij zou deze prijs pas winnen voor zijn rol in The African Queen in 1951. Bogart was inmiddels getrouwd met de actrice Lauren Bacall en het stel verscheen samen in een aantal films. Hij kreeg samen met Bacall ook twee kinderen.

In de tweede helft van de jaren ’50 verdween Bogart wat meer naar de achtergrond en speelde hij nog maar weinig hoofdrollen in films. Hij werd wel één van de oprichters van het Rat Pack, een groep sterren waar onder andere Frank Sinatra en Judy Garland deel van uitmaakten. In 1956 werd echter slokdarmkanker geconstateerd bij Bogart, waarna zijn gezondheid snel achteruit ging. Bij zijn dood op 14 januari 1957 woog hij nog maar 36 kilo. Zijn begrafenis in Glendale, Californië werd bijgewoond door een groot aantal bekende Hollywoodsterren.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.