Geen afbeelding beschikbaar

25 februari Jarig: Pierre-Auguste Renoir

Een namiddag in Montmartre, het hoogste punt van Parijs en het centrum van de prostitutie. De dansgelegenheid ligt op deze heuvel en de mensen die op het schilderij Bal de la Galette zijn afgebeeld kijken gelukkig; de herkenbare vrouwen zijn allemaal vrouwen uit de wijk en de mannen vooraan zijn Renoirs vrienden. Pierre-Auguste Renoir werd geboren op 25 februari 1841.

Pierre-Auguste Renoir werd geboren op 25 februari 1841 in Limoges. Zijn vader was kleermaker en toen de jonge Renoir vier jaar oud was, verhuisde het gezin naar Parijs. Op slechts dertien jarige leeftijd ging hij werken als leerling-schilder. In 1862 sloot de jonge schilder zich aan bij de Atelier Gelyre. Daar maakte hij kennis met andere schilders als Claude Monet, Alfred Sisley, Frederic Bazille en later Camille Pissaro en Paul Cézanne. Twee jaar later had hij zijn eerste expositie voor de Parijse salon. Maar niet iedereen was gecharmeerd van zijn werk en in de drie jaar die volgden, weigerde de jury zijn werk. Toen hij echter een portret maakte van zijn minnares Lise Trechot, veranderde deze houding en het werk werd geaccepteerd.

Renoir en Monet woonden in die periode in bij Bazille, waarna hij met Bazille een studio in Parijs ging delen. In deze tijd begon hij de principes van de moderne kunststroming het impressionisme uit te werken. In 1876 schilderde hij het werk Bal au Moulin de la Galette, waarop een dansgelegenheid op een heuvel in Montmartre wordt afgebeeld. Van dit bekende werk werden twee versies gemaakt, waarvan één in het Musée D’Orsay hangt en waarvan de andere in 1990 voor meer dan 78 miljoen dollar is verkocht.

In 1886 werden 32 van zijn werken in New York tentoongesteld en werd het impressionisme in Amerika geïntroduceerd. In de loop van de jaren ’80 liet hij het impressionisme varen en ging hij experimenteren met kleuren en penseelstreken. Het schilderij Les Baigneuse is hier het bekendste voorbeeld van. Aan het einde van de jaren ’80 begonnen de eerste verschijnselen van reuma echter de kop op te steken en in 1889 raakte hij verlamd aan één arm. Desondanks trouwde hij in 1890 met Aline Charigot, een vrouw van eenvoudige komaf, en ze kregen drie zoons. Ondanks zijn handicap schilderde hij door. Kort voor zijn dood in 1919 voltooide hij zijn bekende werk Les Grandes Baigneuses. Pierre-Auguste Renoir werd 78 jaar oud.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt