Geen afbeelding beschikbaar

25 januari jarig: Leo IV, Anna van Bretagne en Virginia Woolf

Ze heeft een zware jeugd, haar moeder overlijdt jong en ze wordt misbruikt door haar halfbroers. Op latere leeftijd blijkt ze een getalenteerd schrijfster en staat ze aan de basis van de bekende Bloomsbury-groep. Ze schrijft romans die een blijvende impact hebben op de Britse literatuur. Virginia Woolf werd geboren op 25 januari 1882.

Leo IV (750-780) werd geboren op 25 januari 750. Hij was de zoon van de Byzantijnse keizer Constantijn V. Met de dood van zijn vader in 775, erfde hij de keizerstitel. In 776 benoemde hij zijn zoon Constantijn VI tot mede-keizer. Dit leidde tot een opstand van Leo’s vijf halfbroers, die de keizerstitel begeerden. De broers werden opgepakt. In het Byzantijnse rijk was er een religieus conflict gaande. Velen vonden dat het afbeelden van mensen verboden moest worden. Dit conflict wordt omschreven als het iconoclasme. Leo IV zocht een uitweg uit dit conflict. Hij stond het toe dat monniken weer afbeeldingen maakten van heiligen. Een priester die het gebruik van iconen ondersteunde werd door Leo IV benoemd tot patriarch van Constantinopel. Aan het eind van Leo’s regeerperiode voerde hij een militaire campagne tegen de Bulgaren. Tijdens de veldtocht overleed Leo aan een griep, in 780.

Anna van Bretagne (1477 – 1514) werd geboren op 25 januari 1477. Als oudste dochter nam ze van haar vader de leiding over van het hertogdom Bretagne. Ze beheerste Latijn, Grieks en Hebreeuws. De huwelijkskandidaten deden zich veelvuldig voor, Bretagne was in die tijd een aantrekkelijk en machtig hertogdom. Uiteindelijk trouwde ze met Maximiliaan van Oostenrijk. Een eerdere huwelijkskandidaat, Alain d’Arbret, werd hier echter woedend over, en voerde een oorlog tegen Bretagne: de zogenaamde ‘guerre folle’ (‘dwaze oorlog’). Anna van Bretagne verloor de strijd en moest overgeven. Ze werd gedwongen te trouwen met koning Karel VIII. De kerk had geen bezwaar, omdat het huwelijk met Maximiliaan nog niet voltrokken was.  Anna mocht hertogin blijven. Karel VIII overleed, toen Anna slechts 22 jaar oud was. Ze was weduwe, zonder kinderen. Lodewijk XII werd de nieuwe koning, en ze trouwde met hem op 8 januari 1499. Anna werd dus in feite voor de tweede maal koningin van Frankrijk. Beloftes die de onafhankelijkheid van Bretagne betroffen, werden niet nageleefd. Op 9 januari 1514 kwam Anna van Bretagne te overlijden, in het kasteel van Blois.

 Virginia Woolf (1882 – 1941) werd geboren te London, op 25 januari 1882. Ze had een zware jeugd, wegens de dood van haar moeder toen ze pas dertien jaar oud was. Woolf werd ook het slachtoffer van seksueel misbruik, gepleegd door haar halfbroers George en Gerald Duckworth. Samen met haar zus Vanessa verhuisde ze naar Bloomsbury, waar ze zich in een meer intellectuele kring konden begeven, later bekend als de Bloomsbury-groep. Een bekend lid was John Maynard Keynes. Virginia Woolf begon zich te richten op het schrijven. Aanvankelijk deed ze dit voor  het Times Literary Supplement. In 1912 trouwde ze met Leonard Woolf. Drie  jaar na dit huwelijk kwam Virginia’s eerste boek uit: The Voyage Out. Samen met haar man woonde ze afwisselend in Londen en Rodmell. Ze schreef veel romans en artikelen, die bij het grote publiek een enorm succes genoten.  Ze zette zich daarnaast in voor de rechten van vrouwen, en in sommige van haar werken schemert dit door. Ze was één van de eerste feministen. Op 28 maart 1941 pleegde Virginia Woolf zelfmoord, wegens schizofrene klachten. Tegenwoordig wordt Woolf beschouwd als een zeer vernieuwende Engelse schrijfster.

Personen: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!