Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim Operatie Walküre

25 maart jarig: Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim

Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim denkt in eerste instantie dat het nationaal-socialistische regime van Adolf Hitler een zegen voor Duitsland is, maar hij stelt zijn mening al snel bij. Hij is een van de mannen die onder de noemer ‘Operatie Walküre’ op 20 juli 1944 een aanslag pleegt op Adolf Hitler. Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim werd geboren op 25 maart 1905 in München.


Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim was de zoon van een kapitein van de Beierse Generale Staf, Hermann Ritter Mertz von Quirnheim. Toen zijn vader een baan als hoofd van het Rijksarchief aangeboden kreeg, verhuisde het gezin naar Potsdam. In zijn jeugd leerde hij hier Claus von Stauffenberg en de broers Werner en Hans-Bernd von Haeften kennen, die later in zijn leven een grote rol zouden gaan spelen. Na zijn middelbare schooltijd besloot Quirnheim zich in 1923 aan te sluiten bij de Reichswehr. Toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam, voelde Quirnheim in eerste instantie wel wat voor het nationaal-socialistische regime. Hij was een tegenstander van het Verdrag van Versailles en hoopte dat de nazi’s de militaire macht van Duitsland zouden herstellen. 


Afkeer van het naziregime


Tegen de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak was hij gepromoveerd tot officier van de Generale Staf. Toen hij zag hoe brutaal en misdadig de nazi’s omging met burgers in Oost-Europa, begon hij zich steeds meer te distantiëren van Hitler en zijn regime. Zijn weerstand tegen de nazi’s was zo gegroeid, dat hij in september 1943 samen met zijn jeugdvrienden Von Stauffenberg en de gebroeders Von Heaften betrokken raakte bij Operatie Walküre. Samen zetten ze een plan op om Hitler te vermoorden en een staatsgreep te plegen.


Mislukte operatie Walküre


Uiteindelijk mislukte de moordaanslag op Hitler. De bom die Von Stauffenberg in een kantoor van Hitler plaatste op 20 juli 1944 ontplofte, maar Hitler kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Quirnheim werd samen met Von Sttauffenberg en de andere betrokkenen bij de aanslag opgepakt, gearresteerd en nog diezelfde avond veroordeeld. Om kwart over twaalf werden de samenzweerders voor een zandwal opgesteld en in het licht van de koplampen van een auto werden ze één voor één, op volgorde van hun rang, doodgeschoten door een executiepeloton.

Bronnen

- Nordostkultur-muenchen.de, Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim (…)

- Munzinger, Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim

- ww2gravestone.com, Mertz von Quirnheim, Albert (…)

- Geschiedenis.nl/Jos Martens, Valkyrie, 17-02-2009

- go2war2.nl, Aanslag en staatsgreep van (…)

 

Afbeelding:

- Wikimedia Commons, Bundesarchiv Bild (...), 1944

 

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.