Geen afbeelding beschikbaar

25 november jarig: Piet Hein, Joe DiMaggio en Augusto Pinochet

“Piet Hein, zijn naam is klein. Zijn daden benne groot, zijn daden benne groot.” Zijn heldendaad wordt tot de dag van vandaag bezongen. Hij veroverde in 1628 namelijk de Spaanse zilvervloot, met aan boord een lading ter waarde van meer dan 11 miljoen gulden. Piet Hein werd geboren op 25 november 1577.

Een Nederlands zeevaarder, een Amerikaans honkballer en een Chileense dictator. Veel hebben Piet Hein, Joe DiMaggio en Augusto Pinochet op het eerste gezicht niet gemeen. Toch delen ze minstens één ding: 25 november, hun geboortedag.

Pieter Pietersen Heyn (1577-1629) was een Nederlands zeevaarder. Hij werd geboren op 25 november 1577 te Rotterdam als de zoon van schipper Pieter Corneliszoon Hein. Samen werden de twee tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1598 gevangengenomen door de Spanjaarden. Hein moest ruim vier jaar werken als roeier op een Spaans galei voordat hij weer werd vrijgelaten. Na zijn terugkeer trad hij als stuurman in dienst bij de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). In 1623 stapte Hein vervolgens over naar de West-Indische Compagnie (WIC), om met hun toestemming kaapvaarder te worden. Op 13 april 1628 kreeg Piet Hein de opdracht om met een vloot van 31 Nederlandse schepen het Spaanse zilvertransport te onderscheppen. Enkele maanden later slaagde hij erin om zonder enig gevecht 15 Spaanse schepen te veroveren. De totale waarde van de Spaanse vracht, bestaande uit zilver, indigo en cochenille, bedroeg ruim 11,5 miljoen gulden. Toch kreeg de kaapvaarder bij terugkeer in Nederland slechts een klein aandeel, namelijk 6.000 gulden, als beloning voor zijn heldendaad. Piet Hein overleed een jaar later, op 17 juni 1629, nadat hij in zijn schouder geraakt werd door een kanonskogel.

Joe DiMaggio (1914-1999) was een Amerikaans honkbalspeler. Hij werd geboren op 25 november 1915 te Martinez, Californië. Zijn vader hoopte dat zijn zoon net als hij een visser zou worden, maar Joe had een hekel aan de geur van dode vissen. Hij bleek echter wel talent te hebben voor honkbal en maakte op 1 oktober 1932 zijn professionele debuut namens de San Francisco Seals. Vier jaar later werd hij overgenomen door de New York Yankees en speelde hij voor het eerst in de major league. Hij zou er de rest van zijn carrière blijven spelen en kreeg er de bijnaam Yankee Clipper vanwege zijn snelheid en slagkracht. In 1941 sloeg DiMaggio maar liefst 56 wedstrijden op rij een honkslag, een record dat tot op de dag van vandaag niet verbroken is. Na drie keer verkozen te zijn tot Most Valuable Player van de major league beëindigde hij zijn carrière in 1951. Vier jaar later werd zijn naam toegevoegd aan de Baseball Hall of Fame. Joe DiMaggio overleed op 8 maart 1999 op 84-jarige leeftijd.

Augusto Pinochet (1915-2006) was een Chileens generaal en dictator. Hij werd geboren op 25 november 1915 in de grootste havenstad van Chili: Valparaíso. Pinochet trad op jonge leeftijd toe tot het leger en voltooide in 1937 de militaire academie. Na een lange succesvolle loopbaan werd hij op 22 augustus 1973 door de socialistische president Salvador Allende benoemd tot opperbevelhebber van het leger. Nog geen drie weken later pleegde Pinochet een staatsgreep, waarbij Allende volgens de officiële lezing zelfmoord pleegde. Na zijn machtsovername schafte de generaal de democratie af en liet hij meer dan 100.000 politieke tegenstanders arresteren. Met name in de beginjaren van zijn regime kon hij rekenen op steun vanuit de Westerse landen, die hem zagen als een loyaal bondgenoot in de Koude Oorlog. Toch moest hij begin jaren ’90 onder internationale druk toestaan dat de democratie in Chili hersteld werd, wat het einde van zijn dictatuur betekende. In 1998 werd Pinochet tijdens een bezoek aan Engeland gearresteerd, maar vanwege jarenlang juridisch getouwtrek kwam het nooit tot een veroordeling. Pinochet overleed op 10 december 2006 aan de gevolgen van een zware hartaanval.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.