Geen afbeelding beschikbaar

25 oktober jarig: Pablo Picasso

Volgens zijn moeder zijn Pablo Picasso’s eerste woorden “piz, piz”, een afkorting van lápiz, het Spaanse woord voor potlood. Nadat hij al vroeg een talent voor de schilderkunst etaleert, groeit hij uit tot de grondlegger van het kubisme en het surrealisme, en één van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw. Pablo Picasso werd geboren op 25 oktober 1881 in Málaga.

Picasso werd geboren uit het huwelijk tussen schilder José Ruiz en María Picasso. Hij liet op jonge leeftijd al een passie voor de schilderkunst zien, waarna hij een tijd lang begeleid werd door zijn vader. Om zijn opleiding te vervolgen ging Picasso op 16-jarige leeftijd naar de ‘Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de Heilige Fernando’ in Madrid.

Picasso kon echter slecht tegen regeltjes en hij had het al snel gezien op de kunstacademie. In 1900 trok hij naar Parijs, toen de kunsthoofdstad van Europa, waar hij een klein appartement betrok en in armoede leefde. In deze tijd beleefde Picasso zijn Blauwe Periode, vernoemd naar de grauwe kleuren waarmee hij schilderde. In 1905 werd hij echter een beschermeling van de Amerikaanse kunstverzamelaars Leo en Gertrude Stein, waarna hij langzaam meer met zijn kunst ging verdienen. De vrolijkere kleuren uit deze tijd leidden zijn Roze Periode in.

Vanaf 1907 ging Picasso steeds abstracter schilderen en zat hij in zijn Kubistische Periode. Les Demoiselles d’Avignon is één van zijn bekendste abstracte kubistische werken. Hij werd na 1910 steeds bekender en kreeg een aantal kinderen uit verschillende relaties. Picasso maakte zijn bekendste werk Guernica in 1937. Dit schilderij van een Duits bombardement op het Baskische plaatsje Guernica in de Spaanse Burgeroorlog groeide uit tot één van de beroemdste surrealistische schilderijen.

Tijdens de oorlog verbleef hij in het door de Duitsers bezette Parijs. Omdat zijn stijl niet in de nazi-opvattingen over kunst paste kon hij in deze jaren zijn werk niet tentoonstellen. Na bevrijding van Parijs werd Picasso een beroemdheid en kwam er veel interesse voor zijn persoonlijke leven naast de kunst. Hij bleef schilderen tot hij op 8 april 1973 op 91-jarige leeftijd overleed aan een longontsteking.

Kijk hier voor een uitgebreidere biografie over Pablo Picasso.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!