Geen afbeelding beschikbaar

25 oktober jarig: Willem Clito, Robert Sterling en Levi Eshkol

Levi Eshkol wordt in 1963 de derde premier van de staat Israël. Tijdens zijn regeringsperiode voert Israël de Zesdaagse Oorlog, waarin het veel gebieden verovert op zijn buurlanden. Eshkol wordt geboren op 25 oktober 1895.

Veel lijken een Vlaamse graaf, een Schotse uitvinder en een Israëlische premier niet overeen te komen. Toch delen Willem Clito, Robert Stirling en Levi Eshkol minimaal één ding: hun geboortedatum is 25 oktober.

Willem Clito (1102-1128) werd geboren op 25 oktober 1102. Zijn leven stond in het teken van het veroveren van het graafschap Normandië op koning Hendrik I van Engeland. Toen Willem vier jaar was, verloor zijn vader Normandië aan diens jongere broer, de Engelse koning Hendrik I. Hendrik nam Willem en zijn vader gevangen om ervoor te zorgen dat zij Normandië niet konden heroveren. Willem kon in 1112 naar het hof van de graaf van Vlaanderen vluchten. De graaf van Vlaanderen probeerde met behulp van de Franse koning Lodewijk VI en een aantal opstandige Normandische edellieden Normandië tevergeefs op Hendrik te heroveren. In 1127 werd Willem Clito benoemd tot graaf van Vlaanderen. Omdat de Vlaamse lakenindustrie afhankelijk was van de woltoevoer uit Engeland kon Hendrik door deze woltoevoer af te snijden Willem gemakkelijk dwarszitten. Willem kon aan de situatie niets veranderen en Vlaamse burgers revolteerden tegen hem. Bij deze opstanden kwam hij op 25-jarige leeftijd om het leven.

Robert Stirling (1790-1878) was een Schotse uitvinder die bekend is van het uitvinden van de stirlingmotor. Stirling was een Schotse protestantse dominee. Hij was echter zeer geïnteresseerd in techniek en bouwkunde. Hij maakte zich zorgen over de gevaren die ontstonden bij het gebruik van stoommachines, die vaak explodeerden. In 1817 kreeg hij patent op een door hem uitgevonden motor, die hij de heat economizer noemde. Tegenwoordig staat een motor van dit type bekend als regenerator. In de motor werd lucht door een verplaatser heen en weer geschoven tussen een warme en een koude ruimte. Een zuiger in de motor werd bewogen, doordat de lucht in de warme ruimte uitzette en in de koude ruimte inkromp. De voordelen van de motor zijn dat ze zeer stil zijn en een hoog rendement hebben. In de jaren hierna vond Stirling nog een aantal optische intstrumenten uit. Hij overleed op 6 juni 1878.

Levi Eshkol (1895-1969) was de derde premier van de staat Israël. Hij werd geboren in het huidige Oekraïne , waar hij een orthodox joodse opvoeding kreeg. In 1914 vertrok Eshkol naar Palestina, waar hij in de Eerste Wereldoorlog in het Joodse Legioen van de Britten diende. Na de oprichting van de staat Israël in 1948 werd Eshkol in 1951 Minister van Agricultuur. Een jaar later werd hij Minister van Financiën, wat hij twaalf jaar bleef. In 1963 werd hij tot premier van Israël gekozen. Tijdens zijn regeringsperiode was Israël verwikkeld in de Zesdaagse Oorlog. Dit was een oorlog tussen Israël en de Arabische buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië. In deze oorlog veroverde Israël de Gazastrook, de Sinaï, de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogten. Tot aan zijn dood in 1969 bleef hij premier. Hij stierf aan een hartaanval in Jeruzalem.

Personen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.