Geen afbeelding beschikbaar

25 september jarig: Frederik Willem II van Pruisen

Zijn bijnaam is ‘De dikke nietsnut’. In zijn jeugd is hij het favoriete neefje van de beroemde Frederik de Grote en hij volgt hem in 1786 op als koning van Pruisen. Hij draait een aantal hele strenge maatregelen van zijn oom terug maar laat Pruisen uiteindelijk bankroet achter. Frederik Willem II wordt geboren op 25 september 1744.

Frederik Willem groeide op in Berlijn. Zijn vader was prins August Willem van Pruisen (1722-1758) en zijn moeder was Amalia van Brunswijk-Wolfenbüttel (1722-1780). In zijn jeugd was hij geïnteresseerd in kunst en wetenschap. Zijn oom Frederik de Grote voelde zich verantwoordelijk voor zijn opvoeding en gaf hem les. Hij was ook een groot muziekliefhebber, onder meer van Beethoven en Mozart.

Dit waren echter geen eigenschappen die een koning aan de vooravond van de Franse Revolutie nodig had. Hij was veel minder autoritair dan zijn oom en toen hij in 1786 aan de macht kwam verlichtte hij onder andere het belastingstelsel in Pruisen. Dit maakte hem aanvankelijk populair onder de bevolking van Pruisen, maar Pruisen werd steeds armer.

Frederik Willem II had weinig op met het leger en toonde evenmin interesse voor militaire zaken. In de Nederlanden had hij wel militair succes. De Patriotten kwamen daar in 1781 in opstand tegen de macht van stadhouder Willem V, die getrouwd was met de zus van Frederik Willem II, Wilhelmina van Pruisen. Frederik Willem besloot militair in te grijpen en sloeg de opstand van de Patriotten in 1787 neer.

Toen in 1789 de Franse Revolutie uitbrak probeerde Frederik Willem II de Franse koning Lodewijk de 16e te helpen. Dit had weinig succes en ook in de Eerste Coalitieoorlog (1792-1797) kon Pruisen als tegenstander van Frankrijk geen vuist maken. Na de vrede van Basel die beide landen in 1795 tekenden, raakte Pruisen al het grondgebied ten westen van de Rijn kwijt aan Frankrijk.

Frederik Willem II had een extravagant privéleven. Hij trouwde met vier verschillende vrouwen en kreeg ten minste acht kinderen. Hij stond er om bekend veel maîtresses te hebben. Frederik Willem II stierf op 16 november 1797 op 53-jarige leeftijd. 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.