Geen afbeelding beschikbaar

26 april jarig: Eugène Delacroix

Hij wordt wel betiteld als de grootste romantische kunstschilder uit de geschiedenis van Frankrijk. Eugène Delacroix laat zich gedurende zijn lange schildercarrière inspireren door verschillende kunststromingen en ontwikkelt uiteindelijk een schildertrant waarin oosterse elementen de toon bepalen. Zijn werk is bepalend voor de latere ontwikkeling van de impressionistische schilderkunst. Eugène Delacroix werd geboren op 26 april 1798 in Charenton-Saint-Maurice, vlakbij Parijs.

Ferdinand-Euhène-Victor Delacroix was het vierde kind van de overheidsfunctionaris Charles Delacroix en zijn vrouw Victoire Oeben. Er gingen echter geruchten dat Delacroix eigenlijk een kind was van de vooraanstaande diplomaat Charles-Maurice de Talleyrand, die Victoire Oeben opvallend vaak gezelschap hield. Charles Delacroix overleed in 1805 en negen jaar later verloor de jonge Eugène ook zijn moeder. Hij kwam terecht op het Parijse Lycée Louis-le-Grand, waar Delacroix zich onderdompelde in de klassieken en een grote belangstelling ontwikkelde voor kunsten.

In 1815 trad Delacroix in de leer bij de gerenommeerde kunstschilder Baron Pierre-Narcisse Guérin. Hij liet zich in deze periode inspireren door het werk van schilders als Théodore Géricault, Peter Paul Rubens en Francisco Goya. In 1816 vervolgde Delacroix zijn kunstenaarsopleiding aan het École des Beax Arts. Begin jaren ’20 lukte het Delacroix om zijn eigen werk, waaronder De Bark van Dante (1822), tentoon te laten stellen in de Parijse Salon. Hij viel meteen op en werd zowel bejubeld als bekritiseerd. 

In 1825 vertrok Delacroix voor een aantal maanden naar Engeland en kwam daar in aanraking met het werk van de dichter Lord Byron en de landschapschilder John Constable. Vijf jaar later voltooide Delacroix één van zijn bekendste meesterwerken: La Liberté guidant le peuple (De Vrijheid leidt het volk). Na een lange reis door Marokko, Algerije en Spanje in 1832 verschoof zijn aandacht naar exotische en oriëntaalse stijlvormen. Delacroix onderscheidde zich met zijn vluchtige, vlotte penseelstreken, originele perspectieven en verrassende licht- en contrastwerking.

Vanaf 1833 voerde Delacroix verschillende opdrachten uit in officiële gebouwen in Parijs, waaronder het Palais du Luxembourg, het Louvre en de Saint-Sulpice. Op de Wereldtentoonstelling van 1855 stal hij de show met maar liefst 42 doeken en twee jaar later trad hij toe tot de Académie des Beaux-Arts. Eugène Delacroix overleed ongetrouwd en kinderloos op 13 augustus 1865 in Parijs.

Bronnen

- Britannica, Eugène Delacroix

- Statenvertaling, Biografie Eugène Delacroix

- Artble, Eugène Delacroix Biography

Afbeelding

- Delacroix, Eugène Delacroix, ca. 1837

Leestips - Boeken

Constable Portraits
Constable Portraits

€ 24.95

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.