Geen afbeelding beschikbaar

26 augustus jarig: Joseph Montgolfier, Moeder Teresa en Don LaFontaine

Drie mensen, elk bekend op hun eigen manier, hebben meer met elkaar gemeen dan de hoop en het plezier die ze in het leven brachten. Ze zijn namelijk alle drie op 26 augustus geboren.

Joseph Montgolfier, uitvinder van de luchtballon.Joseph Michel Montgolfier (1740 - 1810) was één van de uitvinders van de luchtballon. Joseph werd geboren op 16 augustus 1740 als één van zestien kinderen van Pierre Montgolfier, een welvarende papierfabrikant. Joseph ontwikkelde het idee voor de luchtballon in 1777 tijdens het zien van een opbollend hemd dat boven een vuur aan het drogen was. Joseph riep direct de hulp van zijn broer Jacques-Étienne in, bekend om zijn technische innovatie binnen het familiebedrijf. In 1782 testten ze voor het eerst hun (toen nog onbemande) luchtballon, die zo goed werkte dat de broers de controle erover verloren en de ballon twee kilometer verderop neerstortte. In de jaren die volgden zouden ze veel succesvolle demonstraties hebben gegeven. Joseph Montgolfier overleed op 26 juni 1810.

Moeder Teresa zou na haar dood nog zalig verklaard worden door de paus.Moeder Teresa (1910 - 1997) werd geboren als Agnes Gonzha Bojaxhiu op 26 augustus 1910. Ze is wereldbekend geworden als katholieke zuster en oprichtster van de liefdadige religieuze orde De Zusters van Naastenliefde. In 1928 werkte ze als lerares in Calcutta, waar ze zichzelf de naam Moeder Teresa gaf. Dit was een verwijzing naar de Franse heilige Theresia van Lisieux. Tijdens haar werk in Calcutta stichtte ze haar orde op. Uit deze orde ontstonden meer dan 600 liefdadigheidsmissies in meer dan 100 landen, waarvoor ze in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Moeder Teresa stierf aan hartproblemen die haar al sinds 1983 teisterden. Ze overleed op 5 september 1997.

LaFontains stem stond ook wel bekend als The Voice of God.Don LaFontaine (1940 - 2008) was een Amerikaans stemacteur. Hij is beroemd geworden door zijn bekende woorden “In a world…” die hij talloze keren heeft gebruikt in filmtrailers. In totaal heeft hij meer dan 5.000 filmtrailers en honderdduizenden televisieadvertenties, promoties en gametrailers ingesproken. Hij is geboren op 26 augustus 1940 in Minnesota. LaFontaine beweerde met enige humor dat hij op 13-jarige leeftijd aan zijn diepe stem is gekomen, omdat zijn puberteit midden in een zin doorbrak. LaFontaine heeft veel bekende films ingesproken, waaronder Home Alone, Terminator 2 en The Simpsons. Ook had hij een grote humorknobbel en stak hij vaak de draak met zijn eigen carrière. LaFontaine overleed op 1 september 2008 na een klaplong.

Partners: 

Personen: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.