Charles Babbage

26 december jarig: Charles Babbage

“Met iedere toename van kennis, en met de uitvinding van ieder nieuw apparaat, wordt de noodzaak voor menselijke inspanning een stukje kleiner gemaakt.” Met zijn uitvinding van ’s werelds eerste rekenmachine ontketent hij een ontwikkeling die uiteindelijk resulteert in de uitvinding van de computer. Charles Babbage werd geboren op 26 december 1791.

Charles Babbage werd geboren op 26 december 1791, vermoedelijk in de Engelse hoofdstad Londen. Hij was de zoon van de rijke bankier Benjamin Babbage en diens vrouw, Betsy Plumleigh Taepe. Gedurende zijn jeugd kreeg Charles les van meerdere privéleraren en ontwikkelde hij een grote interesse in de wiskunde. Toen hij in 1810 toegelaten werd tot het Trinity College van de Cambridge Universiteit was hij echter teleurgesteld in de kwaliteit van de wiskundelessen daar. Zo ontdekte hij regelmatig fouten in het werk van de ‘computers’, de mensen die namens wetenschappers de berekeningen in numerieke tabellen uitvoerden.

Eerste ontwerpen voor de rekenmachine

Babbage beschouwde dit probleem als onacceptabel en besloot daarom een oplossing te vinden. Vanaf 1820 investeerde hij steeds meer tijd in het ontwikkelen van een mechanisch apparaat dat de berekeningen automatisch uit kon voeren. Babbage verwierf een grote subsidie voor zijn project, maar vanwege praktische problemen kwam zijn ‘Difference Engine’ nooit verder dan het prototype. Was hij wel in staat geweest zijn het ontwerp te realiseren, dan zou het apparaat hebben bestaan uit maar liefst 25.000 verschillende onderdelen en in totaal 13.600 kilo hebben gewogen.

Eerste rekenmachine

Ondanks het feit dat zijn project uiteindelijk mislukte, werd Babbage in 1824 toch beloond met de Gouden medaille van de Royal Astronomical Society voor zijn uitvinding van ’s werelds eerste rekenmachine. Vanaf 1828 werkte hij vervolgens als hoogleraar wiskunde aan de Cambridge Universiteit. Ondertussen hield Babbage zich tevens bezig met cryptografie, theologie en het ontwerpen van een tweede model van de ‘Difference Engine’.

De geniale wetenschapper richtte zich soms ook op iets minder praktische onderzoeken, zo blijkt uit zijn publicatie in 1857 van een wel heel specifieke tabel. Voor deze ‘studie’ hij 464 gebroken fabrieksruiten bestudeerd, waarbij hij tot de conclusie kwam dat er 14 veroorzaakt waren door “dronken mannen, vrouwen en jongetjes”. Charles Babbage stierf op 18 oktober 1871 op 79-jarige leeftijd. In 1989 besloot het London Science Museum de ‘Difference Engine 2’ van Babbage na te bouwen om te kijken of het apparaat werkte. Twee jaar later voltooide de machine zijn eerste correcte berekening, nauwkeurig tot op 31 getallen na de komma.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.