Buffalo Bill

26 februari jarig: Buffalo Bill

Dat hij uitgroeit tot één van de meest legendarische personen van het Wilde Westen, heeft hij voornamelijk te danken aan zijn opzienbarende Wild West Show waarmee hij door Amerika en Europa toert. Zijn bijnaam verdient hij echter met zijn verrichtingen als bedreven buffeljager: in nauwelijks anderhalf jaar tijd doodt hij meer dan vierduizend buffels. Buffalo Bill werd geboren op 26 februari 1846.

 


William Frederick Cody, zoals Buffalo Bill eigenlijk heette, kwam ter wereld in Le Claire, Iowa. Zijn vader, Isaac Cody, overleed toen William elf jaar oud was. Omdat het gezin in financiële nood dreigde te komen, was hij genoodzaakt op zoek te gaan naar een baantje. Hij verliet zijn ouderlijk huis en vond gedurende vijftien maanden werk als hulpje bij postkaravanen, wat gevaarlijk werk was vanwege de vele overvallen door indianen. Vervolgens hielp hij zijn moeder een tijdje met het huishouden. In 1860 ging William Cody als ruiter aan de slag voor de Pony Express, het snelste transportmiddel voor post en kleine goederen vóór de komst van de trein.


Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) trad hij in dienst van het leger. In 1866 trouwde hij met Louisa Frederici, met wie hij samen vier kinderen zou krijgen. Een jaar later vond hij het baantje dat hem uiteindelijk zijn bijnaam op zou leveren: buffeljager. Het vlees van de buffels die hij doodde was bedoeld om de honger van de arbeiders die aan de Kansas Pacific Railroad werkten te stillen. Volgens schattingen nam Buffalo Bill in anderhalf jaar tijd in totaal 4280 buffels te grazen. In 1868 trad hij wederom tijdelijk in dienst van het leger, waarna hij in 1872 een eremedaille kreeg voor zijn optreden als verkenner voor de cavalerie.


Halverwege de jaren ’70 richtte Buffalo Bill zich op een nieuwe passie: theater. Vanaf 1883 vergaarde hij wereldwijd bekendheid met zijn Buffalo Bill Wild West Show, een zelfbedachte, circusachtige spektakelshow met een hoog cowboy-gehalte. Hij toerde decennialang samen met de vrouwelijke scherpschutter Annie Oakley en de indiaan Sitting Bull, voornamelijk door Noord-Amerika en Europa. Ondanks zijn status als fanatiek buffeljager, maakte Buffalo Bill zich uiteindelijk sterk voor invoering van een jachtseizoen. Ook zette hij zich in voor een betere behandeling van indianen en vrouwen. Buffalo Bill overleed op 10 januari 1917 op 70-jarige leeftijd in Denver, Colorado.

Bronnen

- Biography.com, Buffalo Bill Cody, 2013

- BBHC, About the Buffalo Bill (...)

- Bufaflo Bill Museum, A short history of (...)

 

Afbeelding

- Wikimedia, Sitting Bull and Buffalo Bill (...), 1885

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.