26 januari jarig: Hendrick Zwaardecroon, Douglas MacArthur en Paul Newman

‘Old soldier never die, they just fade away’ zijn beroemde woorden van Douglas MacArthur. Op het moment dat hij ze sprak was hij Generaal van het Amerikaanse leger met vijf sterren. MacArthur was één van de acht generaals ooit die deze rang heeft bereikt en maar één van de vijf die vijf sterren heeft gekregen. Douglas MacArthur werd geboren op 26 januari 1880.

Een 17e-eeuwse Nederlandse koloniale bestuurder, een Amerikaanse generaal en een acteur, filmregisseur, filmproducent en autocoureur. Hendrick Zwaardecroon, Douglas MacArthur en Paul Newman lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben. Toch delen ze minstens één ding: 26 januari, hun geboortedag.

Hendrick Zwaardecroon (1667-1728) werd geboren op 26 januari 1667. In 1684 ging Zwaardecroon als secretaris van de commissaris-generaal H.A. van Reede tot Drakestein in dienst bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Zwaardecroon bleef voor hem werken tot 1691. In zijn loopbaan wist Zwaardecroon onder Van Reede tot Drakestein opperkoopman te worden en werd daarna aangesteld als commandeur te Jaffanapatnam, Ceylon. In 1696 werd hij naast zijn vorige ambt ook aangesteld als commissaris van Malabar en directeur van Suratte. In 1704 werd het generalaat aangeboden. Uiteindelijk werd Zwaardecroon gouverneur-generaal in 1718, de hoogst mogelijke functie in Nederlands-Indië. Hij dacht dat het stimuleren van de koffie op Java een belangrijke financiële investering zou zijn, hoewel de bewindhebbers hier pessimistisch over waren. Uiteindelijk kreeg Zwaardecroon gelijk. In 1722 heeft Zwaardecroon gepoogd om een einde te maken aan de ‘knoeierijen der ambtenaren’ en trad hardhandig op. Hij heeft eens 26 compagniesdienaren laten onthoofden toen een illegaal handeltje aan het licht kwam. Door een goed financieel beleid, goede investeringen en een krachtig bestuur van Zwaardecroon wist de Nederlandse handel in het Oosten te bloeien. Zwaardecroon stierf op 61-jarige leeftijd op 12 augustus 1728.

Douglas MacArthur (1880-1964) werd als zoon van Arthur MacArthur jr., kapitein bij het leger, geboren op 26 januari 1880. MacArthur groeide op in Little Rock, Arkansas. In 1898 ging MacArthur studeren aan de United States Military Academy in West Point. Van de 93 leerling-officieren was hij de beste, en kreeg een graad van onderluitenant in 1903. MacArthur werd naar de Filipijnen gestuurd waar hij adjudant van de generaal, zijn vader, werd. In 1904 werd hij gepromiveerdtot luitenant, in 1911 tot kapitein, in 1915 tot majoor en in 1917 werd hij kolonel. In Frankrijk nam MacArthur deel aan de Eerste Wereldoorlog. Hij kreeg verscheidene eretekens voor zijn inzet. In 1919 werd MacArthur het hoofd van de United States Military Academy in West Point waar hij begon aan een reorganisatie. Toen MacArthur in 1925 tot majoor generaal werd gepromoveerd was hij de jongste officier die die rang mocht bekleden. In 1930 werd hij benoemd tot generaal en ondersteunde de plannen van Roosevelt. In 1937 nam hij ontslag uit het Amerikaanse leger, maar op verzoek van de Filipijnse president Manuel Quenzo werd hij Field Marshal of the Philippine Army. Hij werd met 500.000 dollar beloond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij weer naar het Amerikaanse leger als de Supreme Commander of the Allied Powers in Azië. President Truman onthief hem uit zijn functie op 11 april 1951 toen MacArthur een andere militaire strategie voorstond. Hij poogde zich te nomineren als Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar kreeg zo goed als geen stemmen. Douglas MacArthur stierf op 84-jarige leeftijd op 5 april 1964.

Paul Newman (1925-2008) werd geboren op 26 januari 1925. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging hij bij de marine en in 1946 studeerde hij toneel aan de Universiteit van Yale. In 1953 maakte hij zijn debuut in het stuk genaamd Picnic. Na deze film kreeg hij een contract bij Warner Bros. In 1968 kreeg hij voor de vierde maal een Oscarnominatie en begon zelf met regisseren. Door de recensenten van New York werd hij uitgeroepen tot de beste regisseur van 1968. In 1978 stierf zijn enige zoon Scott Newman aan een overdosis en Newman stichtte de Newman deScott Newman Foundation, om drugsverslaafden te helpen. In 1989 won hij zijn eerste echte Oscar als acteur in de film The Color of Money. Andere films waar hij een oscar(nominatie) voor kreeg waren The Sting, The Verdict en Butch Cassidy and the Sundance Kid. In 2007 stopte hij met acteren en richtte zich volledig op zijn restaurant en projecten om het lijden van terminaal zieke kinderen te verlichten. In 2007 ontving hij de onderscheiding van Officier de la Légion d’Honneur. Paul Newman stierf aan de gevolgen van longkanker op 83-jarige leeftijd op 26 september 2008.

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!