Geen afbeelding beschikbaar

26 juli jarig: George Bernhard Shaw

George Bernhard Shaw heeft een grote passie voor het schrijven van toneelstukken. Tegelijkertijd houdt hij zich bezig met politieke kwesties zoals onderwijs, gezondheidszorg en de overheid. Hij combineert zijn passie met zijn interesses en schrijft toneelstukken waarin zijn politieke visie naar voren komt. George Bernhard Shaw werd op 26 juli 1856 geboren in Dublin, Ierland.

George Bernhard Shaw werd geboren als enige zoon in een gezin van drie kinderen. Zijn vader was een onsuccesvolle graanhandelaar en ambtenaar, en zijn moeder was een zangeres. Shaw werd eerst naar de middelbare school en toen naar kostschool gestuurd, maar hij kreeg een hekel aan het onderwijs. Hij zag scholen als gevangenissen waar ouders hun kinderen opsloten om maar van ze af te zijn. Toch behaalde hij zijn diploma op de School voor Wetenschappen en Commercie in Dublin. Toen Shaw 15 was verliet zijn moeder zijn vader voor haar zangleraar en verhuisde ze naar Londen. Aanvankelijk bleef Shaw bij zijn vader, maar in 1876 reisde hij zijn moeder achterna.

In Londen verdiepte Shaw zich in literatuur en begon hij zelf eveneens te schrijven. Hij raakte overtuigd van het socialisme en sloot zich aan bij de Fabian Society, een organisatie die erop uit was om Groot-Brittannië op vreedzame wijze in een socialistische staat te veranderen. Hier ontmoette hij Charlotte Payne-Townshend een welgestelde Ierse dame, met wie hij in het huwelijk trad. Payne-Townshend wilde naar verluid niet met Shaw vrijen, wat ervoor zorgde dat Shaw er een aantal minnaressen op nahield.

Shaw zijn grote passie was het schrijven van toneelstukken, hoewel hij aanvankelijk ook romans en short stories schreef. Hij schreef meer dan 60 toneelstukken, waarin hij vooral politieke thema’s aanhaalde. Zo ging hij in het toneelstuk Caesar and Cleopatra (1898) in op de politieke drijfveer achter de verhouding tussen de twee. In het toneelstuk Pygmalion (1912) haalde Shaw uit naar de Britse upperclass. Vanwege zijn scherpe humor en interessante thema’s werd de stijl van Shaw populair. Hij was en is nog steeds de enige persoon die zowel een Nobelprijs voor de literatuur als een Oscar heeft gewonnen.

George Bernhard Shaw stierf in 1950 op 94 jarige leeftijd, nadat hij tijdens het ontpruimen van een boom van zijn ladder was gevallen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.