Geen afbeelding beschikbaar

26 juni jarig: Lord Carnarvon

Als financier van opgravingen in Egypte maakte hij onder andere de ontdekking van het graf van Toetanchamon door Howard Carter mogelijk. In eerste instantie was hij zelf echter helemaal geen fan van de egyptologie die in zijn tijd was opgekomen. Hij bracht zijn eerste bezoek aan Egypte vanwege zijn gezondheid. Lord Carnarvon werd geboren op 26 juni 1866.

George Edward Stanhope Molyneux Herbert werd geboren op het familielandgoed in Hampshire, als zoon van de vierde Lord Carnarvon. Hij erfde deze titel van zijn vader in 1890. Kort na het verwerven van deze titel trouwde hij met Almina Wombwell.

De grote passies van Lord Carnarvon waren paardenraces en auto’s. Hij was er berucht om dat hij vaak te hard reed in de nieuwste modellen die er verkrijgbaar waren. In 1901 kreeg hij een auto-ongeluk tijdens een bezoek aan Duitsland. Hij overleefde de crash, maar bleef de rest van zijn leven verzwakt. Mede hierdoor kon hij niet het hele jaar in het vochtige Engelse klimaat verblijven. Op één van zijn reizen, in 1903, deed hij voor het eerst aan.

Caïro bleek een goede invloed te hebben op zijn gezondheid, maar minder op zijn humeur. Lord Carnarvon vond de Egyptische hoofdstad behoorlijk saai en ging dus opzoek naar een hobby om de winter door te komen. Dit werd de egyptologie, het bestuderen van  het oude Egypte.  Zijn archeologische ambities zorgden ervoor dat hij betrokken raakte bij opgravingen. Hij merkte al gauw dat zijn kennis wat te wensen overliet, dus zocht hij contact met de archeoloog Howard Carter. Het kikte meteen tussen de twee Britten en Lord Carnarvon besloot de archeologische expedities van zijn vriend financieel te steunen. 

De opgravingen die Carter met behulp van Lord Carnarvon kon uitvoeren, waren een succes. Er werden meerdere graven en tombes ontdekt. Er kon tussen 1914 en 1918 echte niet gegraven worden door de Eerste Wereldoorlog en dus kwam de echte klapper voor het duo pas in 1922, met de ontdekking van het graf van Toetanchamon in de Vallei der Koningen. Lord Carnarvon kwam samen met zijn dochter meteen over uit Engeland, waar hij toen verbleef, om het graf te bekijken. Hij kon echter niet lang genieten van het succes. Hij stierf op 5 april 1923, twee maanden nadat hij de tombe van Toetanchamon had bezocht. Zijn dood leidde tot een grote hype over de ‘vloek van Toetanchamon’. Lord Carnarvon stierf in werkelijkheid door een ontstoken muggenbeet.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.