Geen afbeelding beschikbaar

26 maart jarig: K'inich Janaab' Pakal

K'inich Janaab' Pakal, beter bekend als Pacal de Grote werd geboren op 26 maart 605. Hij was de Ahau, oftewel de koning van Palenque, een stad die de hoofdstad was van B’akaal, tussen de 5e en de 9e eeuw na Christus een belangrijk centrum van de Maya cultuur.

De Maya’s leefden in Midden Amerika en bezaten als enige precolumbiaanse beschaving een volledig ontwikkeld schrift. Hun kunst, architectuur en wetenschap, met name wiskunde en astronomie was hoog ontwikkeld.

In het begin van de 7e eeuw verkeerde B’aakal in een periode van verval, na een uitputtende reeks oorlogen met een andere Mayastad. Een tijd lang was er zelfs geen gekroonde Ahau.

Totdat K’inich Janaab’Pakal, een afstammeling in vrouwelijke lijn van de laatste Ahau, op zijn twaalfde de nieuwe Ahau werd. Met zijn troonsbestijging brak er een bloeiperiode aan voor Palenque. Er vond veel bouwactiviteit plaats. Paleizen en tempels verrezen, zoals de Tempel van het Kruis, de Tempel van de Zon en de Tempel van het Bladerenkruis. Deze drie tempels waren gebouwd bovenop een trappiramide en hadden grote reliëfversieringen.

Pakal de Grote kreeg de titel: “Beschermer van de Goden”. Hij werd 78 jaar oud en regeerde lang: tot 683, toen overleed hij. In 1952 werd het graf van Pakal de Grote ontdekt door de Mexicaanse archeoloog Alberto Ruz. De opgravingen die volgden, verschaften nieuwe inzichten in de Maya-geschiedenis.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!