Foead I van Egypte

26 maart jarig: koning Foead I van Egypte

Foead I groeit op in Italië maar keert na het afronden van zijn opleiding terug naar Egypte. Hij is medeoprichter van een universiteit, doet een gooi naar de Albanese troon en volgt zijn broer Hoessein Kamel op als sultan van Egypte. Nadat Egypte in 1922 onafhankelijk wordt bestijgt hij de troon als eerste koning van Egypte. Koning Foead I werd geboren op 26 maart 1868.

Foead al Awwal werd geboren in Caïro, in een periode dat Egypte nog een kolonie van Groot-Brittannië was. Hij was afkomstig uit een vooraanstaand Egyptisch geslacht: zijn overgrootvader Mohamed Ali (1769-1849), stichter van het moderne Egypte, wordt wel beschouwd als de Egyptische vader des vaderlands. Foead bracht het grootste gedeelte van zijn jeugd door in Napels, waar hij woonde bij zijn verbannen vader, Ismail Pasha. 

Na zijn opleiding aan de militaire academie van Turijn keerde Foead terug naar Egypte, en zette hij zich onder meer in voor onderwijshervormingen. Op 30 mei 1895 trouwde hij met zijn nicht, prinses Shivakiar Khanum Effendi. Drie jaar later ging het echtpaar alweer uit elkaar. Vervolgens raakte Foead betrokken bij de oprichting van de Caïro Universiteit in Gizeh. Vanaf de oprichting in 1908 werd hij voor vijf jaar aangesteld als rector. 

Omdat de wortels van de ‘Mohammed Ali-dynastie’ in Albanië lagen, deed de ambitieuze Foead in 1913 een vruchteloze poging om aanspraak te maken op de Albanese troon. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd Egypte een Brits protectoraat en drie jaar later, na de dood van Foead’s oudere broer Hoessein Kamel, werd Foead benoemd tot Sultan van Egypte. In 1919 trouwde hij met de bijna dertig jaar jongere Nazli Sabri. Uit dit wederom niet erg gelukkige huwelijk kwamen vijf kinderen voort, onder wie de latere koning Faroek I (1920-1965).

In 1919 brak ook de Egyptische revolutie uit, gericht tegen de Britse overheerser. Uiteindelijk werd Egypte op 28 februari 1922 erkend als een onafhankelijke, soevereine staat. Een paar weken later veranderde Foead zijn titel en werd hij koning van Egypte. In 1930 paste hij de grondwet zodanig aan dat hij zich meer macht toe-eigende en er voor het parlement slechts een adviserende taak restte. Dit stuitte op zoveel verzet, dat Foead zich in 1935 gedwongen zag de oude constitutie te herstellen. Foead I van Egypte overleed op 28 april 1936, in zijn Qubba Paleis te Caïro.

Bronnen

- Britannica, Fuʾād I

- Encyclopedia.com, Fuad I

- Academic.ru, Fuad I of Egypt

Afbeelding

- Wikimedia, Fuad I of Egypt (...)

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.