26 mei jarig: Mary van Teck

Als echtgenote van de Britse koning George V staat Mary van Teck bekend als diens meest toegewijde adviseur met betrekking tot staatsaangelegenheden. Door haar huwelijk wordt zij automatisch koningin van Groot-Brittannië en haar kolonies. Mary van Teck werd geboren op 26 mei 1867.

Als oudste dochter van prins Frans van Teck en prinses Mary Adelaide van Cambridge, de volle nicht van koningin Victoria, werd Mary geboren in Kensington Palace in Londen. Ze werd thuis opgeleid door haar moeder en gouvernante. Toen ze zestien jaar oud was trok het gezin bij familieleden in, vanwege hoge schulden. In deze periode hielp Mary haar moeder bij het organiseren van partijen en sociale evenementen.

Mary van Teck trouwde in 1893 met prins George, de graaf van York. Aanvankelijk was zij uitgehuwelijkt aan zijn broer Albert Victor, maar hij overleed vroegtijdig aan de griep, die van 1891 tot 1892 door Engeland  woedde. Mary en George kregen samen zes kinderen. Koningin Victoria werd na haar overlijden in 1901 opgevolgd door Edward VII, de vader van George. Dit had als gevolg dat Mary Prinses van Wales werd, en samen met haar man het graafschap Cornwall erfde. In deze periode maakte het echtpaar een reis van acht maanden door landen die toen onder het Britse Rijk vielen.

In 1910 overleed koning Edward VII, en zijn zoon volgde hem op als George V. Mary werd daardoor automatisch koningin  van Groot-Brittannië en de andere gebieden binnen het Britse Rijk en keizerin van Brits-Indië. Tijdens de Eerste Wereldoorlog stelde Mary voedselrantsoenering in het paleis in en bezocht ze samen met haar man regelmatig gewonde soldaten.

Na de dood van George V in 1936 nam Mary’s tweede zoon het koningschap over als George VI. Ook hij kreeg adviezen en volledige steun van Mary, die kleindochters, Elizabeth en Margaret. George VI en zijn vrouw Elizabeth Bowes-Lyon hadden door hun drukke bestaan te weinig tijd om hun kinderen zelf op te voeden. Elizabeth besteeg in 1952 de troon als koningin Elizabeth II, nadat haar vader overleed. Het jaar daarop overleed Mary van Teck op 85 jarige leeftijd in Marlborough House te Londen.

<h3>Bronnen</h3>
<p> </p>
<p>- Biography.com, <a title="Mary of Teck. Biography" href="http://www.biography.com/people/mary-of-teck-21124339?page=1" target="_blank">'Mary of Teck. Biography'</a></p>
<p>- Wikipedia.nl, <a title="Mary of Teck" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_of_Teck" target="_blank">'Mary of Teck'</a></p>
<p> </p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>- Wikimedia Commons, <a title="Queen Mary of the United Kingdom, also known as Mary of Teck, was the Queen Consort of George V and the Empress of India." href="-&#9;http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Queenmaryformalportrait_edit3.jpg" target="_blank">'Queen Mary of the (…)’</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.