26 november jarig: Dagmar van Denemarken

Ze wordt geboren in Denemarken, maar vindt al snel een nieuwe naam en een nieuw thuis in Rusland. Daar trouwt ze met tsarevitsj Alexander en groeit ze vervolgens uit tot een van de belangrijkste leden van het Russische hof. Dagmar van Denemarken, beter bekend als Maria Fjodorovna, werd geboren op 26 november 1847.

Dagmar van Denemarken werd geboren op 26 november 1847 te Kopenhagen. Ze was het vierde kind van prinses Louise van Hessen Kassel en prins Christiaan van Sleeswijk-Holstein, de troonopvolger van de Deense koning Frederik VIII. In 1864 werd de 16-jarige Dagmar uitgehuwelijkt aan Nicolaas, de zoon van de Russische tsaar Alexander II. Het huwelijk kon echter geen doorgang vinden omdat Nicolaas enkele maanden later overleed aan de gevolgen van tuberculose.

Christiaan, die vanwege zijn succesvolle huwelijkspolitiek ook wel bekend stond als ‘de Schoonvader van Europa’, liet zich hierdoor echter niet uit het veld slaan. Hij regelde simpelweg dat Dagmar dan maar zou trouwen met Alexander Aleksandrovitsj, de tweede zoon van Alexander II. Om de nieuwe verbintenis kracht bij te zetten liet Dagmar zich bekeren tot het Russisch Orthodoxe geloof en nam ze de nieuwe naam ‘Maria Fjodorovna’ aan. Op 9 november 1866 werd het paar in de echt verbonden.

Uiteindelijk groeide de verbintenis tussen Maria en Alexander uit tot een gelukkig huwelijk en kregen ze samen maar liefst zes kinderen; vier zoons en twee dochters. Na de dood van tsaar Alexander II op 13 maart 1881 besteeg het paar vervolgens de Russische troon. Maria hield zich in deze periode vooral bezig met de opvoeding van haar oudste zoon Nicolaas, die ooit Alexander op zou volgen. Dit moment kwam echter eerder dan verwacht, want na slechts 13 jaar geregeerd te hebben overleed Alexander III in 1894 aan de gevolgen van een nierontsteking.

Na de dood van haar man probeerde Maria nog invloed uit te oefenen op het bestuur van Nicolaas II, maar die bleek hier niet van gediend. In 1916 besloot ze daarom het tsaristische hof in St. Petersburg te verlaten en zich voortaan toe te leggen op het steunen van goede doelen, waaronder het Rode Kruis. Drie jaar later zag Maria zichzelf genoodzaakt om Rusland te ontvluchten als gevolg van de Russische Burgeroorlog (1917-1923).

Ze keerde daarop terug naar haar moederland, waar ze de laatste jaren van haar leven doorbracht in ballingschap. Maria Fjodorovna alias Dagmar van Denemarken stierf op 13 oktober 1928.

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.