Geen afbeelding beschikbaar

26 oktober: Domenico Scarlatti, François Mitterand en Jan Wolkers

Hij schrijft onder andere talloze romans, essays, gedichten, columns en dagboeken. De bestseller Turks Fruit werd zelfs verfilmd. Toch ziet hij zichzelf eerder als beeldhouwer en schilder. Jan Wolkers wordt geboren op 26 oktober 1925.

De Italiaanse componist Domenico Scarlatti, de Franse president François Mitterrand en de Nederlandse schrijver Jan Wolkers lijken niet veel overeenkomsten te hebben. Toch delen zij minimaal één ding: hun geboortedatum is 26 oktober.

Domenico Scarlatti (1685-1757) was een Italiaanse componist en werd geboren op 26 oktober 1685 in het Koninkrijk Napels. Zijn vader was componist en leraar, waar hij zijn liefde voor muziek van erfde. In 1701 werd hij orgelspeler en componist in de koninklijke kapel in Napels. Hierna vertrok hij naar Rome, waar hij bekend werd door zijn magnifieke bespeling van de klavecimbel. In Rome verzorgde Scarlatti opera’s voor de naar Rome verbannen Poolse koningin en was hij kapelmeester van de Sint-Pieterskerk. In 1719 trad hij in dienst bij het Portugese hof, waar hij muziekleraar werd voor de Portugese prinses. Tien jaar later vertrok hij naar Spanje, waar hij bijna dertig jaar aan het Spaanse hof muziek zou componeren. Hij is voornamelijk bekend van 555 sonates op de klavecimbel die hij in Madrid componeerde. Hij overleed op 71-jarige leeftijd in Madrid.

François Mitterrand (1916-1996) was van 1981 tot 1995 de langstzittende president van de Franse Republiek. Voor de Tweede Wereldoorlog stond Mitterand bekend om zijn rechtse politieke ideeën. Tijdens de oorlog werd hij door de Duitsers krijgsgevangen genomen, waarna hij ontsnapte en naar het vrije Vichy-Frankrijk vluchtte. Aan het einde van de oorlog zette Mitterand een verzetsgroep tegen de Duitsers op. Door de oorlog was hij in een socialist veranderd, waarna hij snel carrière in de politiek maakte. Zo was hij minister van de Franse Overzeese Gebieden, Minister van Binnenlandse Zaken en Minister van Justitie. In 1981 werd hij tot president van het land verkozen. Dit bleef hij vervolgens veertien jaar. Mitterand stond bekend als één van de grondleggers van de Europese samenwerking, door zijn goede verstandhouding met de Duitse bondskanselier Helmut Kohl. Acht maanden nadat hij aftrad als president overleed hij aan prostaatkanker.

Jan Wolkers (1925-2007) was een Nederlands schrijver. Hij werd geboren op 26 oktober 1925 en groeide op in Oegstgeest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog overleed zijn broer aan een ziekte. Dit zou een steeds terugkerend thema in Wolkers’ werk worden. Na de oorlog bekwaamde Wolders zich als beeldend kunstenaar en maakte hij een aantal beeldhouwwerken. Wolkers zag zichzelf altijd meer als beeldhouwer en schilder dan als schrijver. Toch is hij als auteur van verschillende werken beroemd geworden. Zijn boeken Kort Amerikaans, Terug naar Oegstgeest en Turks Fruit werden regelrechte bestsellers. Turks Fruit werd in 1973 door Paul Verhoeven verfilmd. In de jaren negentig ging hij zich weer meer op zijn beeldende kunst richten en schreef hij nog slechts essays, autobiografische artikelen en opstellen. Een aantal dagen voor zijn 82e verjaardag overleed Jan Wolkers.

Personen: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.