Geen afbeelding beschikbaar

26 september jarig: Joseph Proust, T.S. Eliot en Anthony Blunt

Anthony Frederick Blunt is een Britse kunsthistoricus, professor kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Londen, directeur van de Courtauld Institute of Art in de Engelse hoofdstad, bewaarder van de schilderijen van de koning en ridder in de Koninklijke Orde van Vicoria, maar bovenal is hij een Britse spion. Anthony Blunt werd geboren op 26 september 1907.

Op het eerste gezicht lijken ze niks gemeen te hebben. De Franse scheikundige Joseph Proust, de Engelse schrijver T.S. Eliot en de Britse spion Anthony Blunt delen echter één ding: hun geboortedatum is 26 september.

Joseph Proust (1754-1826) was een Franse scheikundige. Hij werd geboren op 26 september 1754 in Angers, waar zijn vader een apotheek had. In de apotheek van zijn vader raakte hij geïnteresseerd in scheikunde, waarna hij dit ging studeren. Proust vertrok naar Spanje en gaf hier les aan de Scheikunde School in Segovia en aan de Universiteit van Salamanca. Toen Napoleon Spanje binnenviel, werd het laboratorium van Proust platgebrand en werd hij gedwongen terug te keren naar Frankrijk. Proust is bekend van een ontdekking die bekend staat als de Wet van de constante samenstelling beter bekend als de Wet van Proust. Deze wet houdt in dat wanneer twee of meer stoffen op elkaar reageren, dit steeds in een vaste massaverhouding gebeurd. Deze wet werd algemeen geaccepteerd in 1811, toen een Zweedse scheikundige hem erkende. Op 5 juli 1826 overleed Proust in Angers.

T.S. Eliot (1888-1965) werd geboren op 26 september 1888 in Amerika. Toen hij 25 jaar oud was verhuisde hij naar Groot-Brittannië en twaalf jaar later kreeg hij de Britse nationaliteit. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste Engelstalige dichters van de 20e eeuw. Daarnaast was hij toneelschrijver en literatuurcriticus. In 1948 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Het gedicht waarmee hij zijn naam vestigde in 1915 was The Love Song of J. Alfred Prufrock. Hierna volgden een aantal gedichten die totde meest bekende gedichten in de Engelse taal zijn gaan behoren, waaronder Gerontion, The Waste Land, The Hollow Men, Ash Wednesday en Four Quartets. Eliot overleed op 4 januari 1965 in Londen.

Anthony Blunt (1907-1983) was een Brits staatsburger die op latere leeftijd als spion voor de Sovjet Unie werd geïdentificeerd. Hij werd geboren op 26 september 1907 in Bournemouth. Blunt bekleedde vele hoge functies in de Britse kunstwereld. Daarnaast werd Blunt in 1940 gerekruteerd voor de Britse inlichtingendienst MI5. In 1963 werd echter ontdekt dat hij lid was van de Cambridge Five, een groep spionnen die van de jaren ’30 tot op zijn minst de jaren ’50 voor de Sovjet Unie werkten. In 1964 bekende Blunt een spion te zijn geweest. In ruil voor zijn bekentenis hield de Britse overheid de spionnencarrière voor 15 jaar geheim, waardoor het leven van Blunt niet veel veranderde na zijn bekentenis. In 1979 werd het geheim van Blunt echter publiek gemaakt, door een schrijver die achter de waarheid was gekomen. Koningin Elizabeth zette hem hierop uit de Koninklijke Orde. Blunt stierf op 75-jarige leeftijd aan een hartaanval in Londen.

Partners: 

Personen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.