Mary Wollstonecraft

27 april jarig: Mary Wollstonecraft

Ze was schrijfster, filosofe, feministe en de moeder van Mary Shelly, auteur van het bekende verhaal Frankenstein. De Britse Mary Wollstonecraft wordt geboren op 27 april 1759. Ze schreef boeken, maar ook manifesten over de rechten van de vrouw. Ze wordt tegenwoordig gezien als één van de eerste feministen en is een inspiratiebron voor veel vrouwen.


Gewelddadige jeugd


Mary Wollstonecraft werd geboren in Londen, als oudste dochter in een redelijk rijk gezin. Haar vader speculeerde echter met het geld van de familie en het gezin moest het met steeds minder stellen. De familie verhuisde daardoor vaak. Wollstonecraft had een ongelukkige jeugd omdat haar vader gewelddadig was en haar moeder veelvuldig sloeg. Op 19-jarige leeftijd verliet Mary haar gewelddadige thuis om voor een rijke weduwe in Bath te gaan werken als gezelschapsdame.


Auteurscarrière


Na de dood van haar moeder in 1780, zette Mary samen met haar zus Eliza en haar goede vriendin Fanny Blood, een meisjesschool op. De school was een succes. Fanny raakte echter verloofd en vertrok naar Lissabon, waar ze ontzettend ziek werd en stierf. De dood van haar vriendin was Mary's inspiratiebron voor het schrijven van haar eerste werk, Thoughts on the Education of Daughters in 1787, waar ze tien pond mee verdiende. Ze werd vervolgens gouvernante van de dochters van graaf Kingsborough. Na een jaar besloot ze weer terug te keren naar Londen en zich toe te leggen op het schrijven van boeken. Haar ervaringen bij de familie Kingsborough verwerkte ze in haar eerste en enige kinderboek, Original Stories From Real Life uit 1788.


Vindication of the Rights of Woman


Een jaar later vertrok Mary naar Frankrijk, waar ze de Franse Revolutie van dichtbij mee maakte. Haar vertrek had waarschijnlijk mede te maken met de afwijzing van de kunstenaar Johann Heinrich Füssli en zijn vrouw, om een platonische driehoeksverhouding te beginnen. In Frankrijk schreef ze haar meest bekende, feministische werk Vindication of the Rights of Woman, waarin ze bepleitte dat onderwijs voor vrouwen net zo belangrijk was als voor mannen. Ze ontmoette er ook de Amerikaan Gilbert Imlay, met wie ze een verhouding en een dochter kreeg.  Imlay verliet Mary echter, waarna ze zelfmoord probeerde te plegen. Korte tijd later raakte ze bevriend met de radicale filosoof William Godwin, met wie ze in 1797 trouwde. Elf dagen na de geboorte van haar dochter, stierf Mary Wollstonecraft op 10 september 1797. Godwin noemde zijn pasgeboren kind Mary, als eerbetoon aan zijn overleden vrouw.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.