John Steinbeck

27 februari jarig: John Steinbeck

John Steinbeck is een Amerikaanse auteur. Hij heeft veel succes met zijn boeken over arme mensen uit de arbeidersklasse. Vanwege de ‘trigger’ die zijn werk vormt voor het sociaal bewustzijn in Amerika, wordt de vergelijking met Uncle Tom’s Cabin wel eens gemaakt. Daarnaast ontvangt hij in 1962 de Nobelprijs voor de Literatuur. John Steinbeck werd geboren op 27 februari 1902 in Salinas, Californië.


Steinbeck was de zoon van een Duitse immigrant en een Ierse moeder. In de zomers werkte Steinbeck op boerderijen in de omgeving. Hier leerde hij andere immigranten kennen en kwam hij in aanraking met de donkere kanten van het migrantenleven. Dit inspireerde hem later tot het schrijven van Of Mice and Men. Al tijdens zijn middelbare schooltijd schreef hij korte verhalen en gedichten. Na zijn studie vertrok hij naar New York, waar hij als journalist aan de slag ging. In die tijd bleef hij schrijven.


Eerste boek: Cup of Gold


Omdat hij zijn werk niet gepubliceerd kreeg, besloot hij terug te gaan naar Californië. Hij verdiende zijn geld met allerlei baantjes, onder andere bij een viskweekbedrijf. In 1929 werd zijn eerste boek gepubliceerd: Cup of Gold. Het was geen succes, en ook de twee opvolgende romans werden nauwelijks gekocht. Een keerpunt was het boek Tortilla Flat uit 1935. Binnen de Californische literaire wereld werd het boek gewaardeerd. Zijn zelfvertrouwen kreeg nog een extra oppepper toen hij in 1939 met The Grapes of Wrath de Pulitzer-prijs won. Het boek werd vanwege de sociale context vergeleken met het beroemde Uncle Tom’s Cabin van Harriet Stowe.


Gewond in de Tweede Wereldoorlog


In de Tweede Wereldoorlog was Steinbeck buitenland- en oorlogscorrespondent voor de New York Herald Tribune. In 1944 raakte hij tijdens een werktrip naar Afrika gewond en keerde hij terug naar huis om zijn ‘gewone’ leven als schrijver weer op te pakken. Toch bleef hij niet stilzitten en in 1947 maakte hij zijn eerste reis naar de Sovjet-Unie. Over deze reis en latere tochten naar onder andere Moskou schreef hij A Russian Journal. Door deze bezoeken aan de Sovjet-Unie werd Steinbeck als snel als controversieel gezien. Toch volgde in 1962 de ultieme kroon op zijn werk: Steinbeck ontving de Nobelprijs voor de Literatuur. Op 20 december 1968 stierf Steinbeck in New York. 

Bronnen

- Bio, John Steinbeck (…)

- Perspectives in American Literature, John Steinbeck (1902-1968) (…), 11-11-2011

- Enotes.com, Author Biography (…)

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, John Steinbeck (…)

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.