Geen afbeelding beschikbaar

27 maart jarig: Lodewijk XVII

Met de uitbraak van de Franse Revolutie in 1789 wordt de vierjarige prins Lodewijk opgesloten in de gevangenis. Niet veel later executeren de revolutionairen zijn vader en roepen royalisten hem uit tot de nieuwe koning van Frankrijk. Uiteindelijk zal hij zijn hele kortstondige ‘heerschappij’ echter doorbrengen in de gevangenis. Lodewijk XVII werd geboren op 27 maart 1785.

Lodewijk Karel werd geboren op 27 maart 1785 als de tweede zoon van koning Lodewijk XVI van Frankrijk en koningin Marie-Antoinette van Oostenrijk. Na het overlijden van zijn oudere broer Lodewijk Jozef werd hij op vierjarige leeftijd dauphin (troonopvolger). Zijn leven veranderde echter volledig met de uitbraak van de revolutie in 1789. Samen met zijn vader en moeder werd Lodewijk opgepakt door de revolutionairen en vastgezet in het Parijse fort ‘Tour du Temple’.

Na de executie van zijn vader op 21 januari 1793 werd Lodewijk volgens de dynastieke wetgeving titulair koning van Frankrijk. Het grootste gedeelte van het land, dat niet veel later een republiek werd, besloot hem niet te erkennen, maar een aantal royalistische facties riep hem toch uit tot koning Lodewijk XVII van Frankrijk. De revolutionairen besloten hem daarop te scheiden van zijn moeder, zodat ze hem konden heropvoeden met revolutionaire ideeën. Deze indoctrinatie had zo’n grote invloed op de jonge heerser dat hij uiteindelijk zelfs zijn moeder, zeer waarschijnlijk onterecht, betichtte van incest. Marie Antoinette werd kort daarop geëxecuteerd.

Niet veel later ging ook de situatie van Lodewijk zelf sterk achteruit. Vanaf januari 1794 werd de negenjarige in een donkere cel opgesloten, waar hij volgens sommige bronnen ruim zes maanden door niemand bezocht mocht worden. Op 8 juni 1795 maakte de Franse regering bekend dat Lodewijk was komen te overlijden gedurende zijn gevangenschap. Al snel ontstonden er echter geruchten dat Lodewijk helemaal niet overleden was, maar dat was ontsnapt. Dit resulteerde in een honderdtal gevallen van mensen die later claimden dat zij de nog levende koning van Frankrijk waren. In 2000 werd met behulp van DNA onderzoek echter vastgesteld dat een kinderlijkje gevonden in de Temple de resten betroffen van de tienjarige Lodewijk.

 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.