27 mei jarig: George V van Hannover

Zijn anti-Pruisische gezindheid maakt George V de laatste koning van Hannover. Zijn verbond met Oostenrijk tijdens de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog in 1866 wordt hem niet in dank afgenomen, waardoor hij uiteindelijk zijn rijk kwijt raakt en moet vluchten naar Wenen. George V van Hannover werd geboren op 27 mei 1819 in Berlijn.

Als zoon van de latere koning Ernst August I groeide George V van Hannover op in Berlijn en Londen. Als kind mocht hij zichzelf al prins van Cumberland noemen. Minder geluk had George toen hij op zijn dertiende, na een ongeluk, volledig blind raakte. George werd toen hij vijftien jaar oud was door zijn oom Willem IV, de koning van het Verenigd Koninkrijk en Hannover, benoemd tot ridder in de Orde van de Kousenband, één van de oudste Europese ridderoorden. Na Willems dood in 1835 kwam er een einde aan de personele unie tussen Hannover en het Verenigd Koninkrijk. George V bleef echter lid van de Britse Koninklijke familie, omdat hij in de mannelijke lijn van de latere koning George III afstamde.

In 1851 nam George het koningschap van zijn vader over. Het begin van zijn regeerperiode werd sterk bepaald door de feodale en autocratische ideeën van zijn oom Karel Frederik van Mecklenburg-Strelitz, een zeer invloedrijk figuur aan het Pruisische hof. Al snel veranderde George V van koers en hij hief in 1855 de liberale constitutie op, bijgestaan door zijn minister Wilhelm von Borries. Vanaf dat moment voerde George, als hoofd van de Welfen-tak van het Huis Hannover, tal van reactionaire maatregelen door die het voortbestaan van het Welfenrijk moesten verzekeren.

Tijdens de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog in 1866 verbond George V zich met Oostenrijk, waardoor hij in conflict kwam met de landdag, de vertegenwoordigers van de verschillende Duitse Staten. Nadat Oostenrijk een nederlaag leed in de Slag bij Langensalza werd Hannover in 1866 formeel geannexeerd. George zag zich hierdoor genoodzaakt te vluchten naar Wenen, waar hij zijn aanspraak op Hannover weigerde op te geven.

In Parijs deed George vergeefse pogingen de Franse haat tegen Duitsland aan te wakkeren en met een legioen Hannoveraanse vluchtelingen zijn rijk te heroveren. Die actie mislukte en had als gevolg dat Pruisen zijn privé-vermogen in beslag nam en George de rest van zijn leven in Parijs doorbracht. Daar overleed hij op 12 juni 1878 aan een ziekte.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- Brittannica.com, '<a title="George V" href="-&#9;http://www.britannica.com/EBchecked/topic/230069/George-V" target="_blank">George V</a>'.</p>
<p>- Royal.gov.uk, '<a title="George III" href="-&#9;http://www.royal.gov.uk/historyofthemonarchy/kingsandqueensoftheunitedki... target="_blank">George III</a>'.</p>
<p>- Wikipedia.nl, <a title="George V van Hannover" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/George_V_van_Hannover" target="_blank">'George V van Hannover'</a></p>
<p> </p>
<h2>Afbeelding</h2>
<p>- Wikimedia Commons, <a title="George V, king of Hannover" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GeorgeVHannover.jpg%20" target="_blank">‘George V, king of Hannover'</a>.</p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.