27 november jarig: Madame de Maintenon

Ze wordt geboren in de gevangenis en is afkomstig uit de verarmde adel. Later wordt ze de tweede echtgenote van Lodewijk XIV (1638-1715) en heeft ze veel invloed op de politieke beslissingen die de Zonnekoning neemt. Madame de Maintenon werd geboren op 27 november 1635.

Madame de Maintenon werd geboren als Françoise d'Aubigné. Ze was de dochter van Constant d’Aubigné. Hij werd er van verdacht een samenzwering tegen kardinaal de Richelieu gepland te hebben en zat in de gevangenis. De moeder van Françoise was verbonden aan de gevangenis waar Constant d’Aubigné vastzat. Haar vader was een hugenoot en dus protestants in het katholieke Frankrijk.

In 1639 werd de vader van Francoise vrijgelaten uit de gevangenis. De rest van haar jeugd bracht ze door op het eiland Martinique. Later vertrok ze naar Parijs, waar ze in contact kwam met de 25 jaar oudere Franse dichter Paul Scarron. Ze trouwden en Françoise d'Aubigné werd Madame Scarron. Ze kwam via hem in contact met veel Fransen uit hoge kringen, waaronder koning Lodewijk XIV. In 1660 stierf Scarron, maar Madame Scarron bleef een graag geziene gast onder de Franse adel.

In 1669 kreeg ze het aanbod om de gouvernante te worden van de kinderen van Lodewijk de XIV en zijn maîtresse Madame de Montespan (1641-1707). Lodewijk erkende deze kinderen later als zijn eigen kinderen zodat Madame Scarron samen met de kinderen aan het hof van Versailles kon komen wonen. De koning raakte gesteld op haar en gaf haar het kasteel Maintenon, waar haar naam Madame de Maintenon vandaan komt.

Rond 1680 was Lodewijk uitgekeken op zijn maîtresse Madame de Montespan. Madame de Maintenon werd zijn maîtresse en kreeg daarmee steeds meer invloed op de politieke beslissingen van de koning. Ook Lodewijks vrouw Marie Theresia (1638-1683) was gesteld op Madame de Maintenon, omdat zij Lodewijk aanspoorde om zijn vrouw niet te verwaarlozen. Na Marie Antoinettes dood trouwde Lodewijk in het geheim met Madame de Maintenon.

Toen Lodewijk XIV stierf kwam de positie van Madame de Maintenon in gevaar, want alleen bij zijn gratie was ze zo machtig. Ze werd echter gespaard en leefde haar laatste jaren in rust in Saint-Cyr-l'École, waar ze een kostschool had gesticht. Ze stierf op 15 april 1719.     

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.