Geen afbeelding beschikbaar

27 oktober jarig: Mary Sidney Herbert

In 1577 trad ze in het huwelijk met een rijke Engelse graaf, wat haar in staat stelde om zich volledig te richten op de literatuur. Ze verzamelde een groot aantal bekende schrijvers en dichters om zich heen, die tezamen bekend kwamen te staan als de ‘Wilton Group’. Mary Sidney Herbert werd geboren op 27 oktober 1561.

Mary Sidney werd geboren op 27 oktober 1561 in het Engelse graafschap Worchestershire. Ze was de dochter van Lady Mary Sidney en Sir Henry Sidney, een politicus en hoveling aan het hof van de Engelse koningin Elizabeth I. Gedurende haar jeugd kreeg Mary een Calvinistische opvoeding met lessen in onder meer Frans, Italiaans, Hebreeuws, Grieks, Latijn, muziek en naaldwerk. Ze viel al snel in de gunst bij Elizabeth, die haar op vijftienjarige leeftijd uitnodigde als gezelschapsdame aan het koninklijke hof.

In 1577 werd de inmiddels zeventienjarige Mary vervolgens uitgehuwelijkt aan Henry Herbert, de bijna dertig jaar oudere 2e graaf van Pembroke. Ondanks het grote leeftijdsverschil genoten de twee een relatief gelukkig huwelijk en kregen ze samen vier kinderen, onder wie een zoon genaamd William. Ze vestigden zich in het landgoed Wilton House, nabij Salisbury in Wiltshire. Hier begon Mary al snel een literaire kring om zich heen te verzamelen. Tot deze ‘Wilton Group’ behoorden onder meer Edmund Spenser, Michael Drayton, Sir John Davies en Samual Daniel.

Verder ontving ze hier ook regelmatig bezoek van haar oudere broer, de schrijver Philip Sidney. Naar verluid was zijn beroemde werk The Countess of Pembrokes Arcadia grotendeels op Mary gebaseerd. Zelf hield de gravin zich vooral bezig met de vertaling van toneelstukken en theologische werken over het Calvinisme. Haar bekendste werk is The Tragedy of Antonie uit 1592, een vertaling van het Franse toneelstuk Marc-Antoine uit 1590.

Na de dood van haar man in 1600 was Mary steeds meer tijd kwijt aan het beheer van de landgoederen. Haar rol als literair patroon werd ondertussen overgenomen door haar zoon William, inmiddels de 3e graaf van Pembroke. Mary Sidney Herbert overleed op 25 september 1621 aan de gevolgen van een pokkeninfectie.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!