Geen afbeelding beschikbaar

27 september jarig: Jan II van Brabant, Cosimo de' Medici en Sam Ervin

In 1434 komt in de Florentijnse Republiek het Huis Medici aan de macht. Zij zijn de familie die Florence tot grote hoogte brengt en een grote rol speelt in de kunst en cultuur van deze stad. Bovendien is deze familie de grondlegger van het internationale bankwezen. Cosimo de’ Medici de Oude is de stichter van deze dynastie. Hij werd geboren op 27 september 1389.

Een Brabantse hertog, de stichter van de Florentijnse dynastie van de’ Medici en een Amerikaanse senator lijken niet veel met elkaar gemeen te hebben. Toch delen Jan II van Brabant, Cosimo de’ Medici de Oude en Sam Ervin één ding: hun geboortedatum is 27 september.

Jan II van Brabant (1275-1312) werd op 27 september 1275 geboren. Hij was van 1294 tot aan zijn dood hertog van Brabant en Limburg. Op 30 juni 1290 trad hij in het huwelijk met Margaretha van York, de dochter van de Engelse koning Eduard I. Uit dit huwelijk kwam één zoon voort, Jan III van Brabant. Daarnaast verwekte hij nog vier buitenechtelijke kinderen bij vier verschillende vrouwen. Economisch ging het niet goed met Brabant tijdens zijn regering. Dit had als gevolg dat Hertog Jan II zich moest binden aan het Charter van Kortenberg. Dit hield in dat er een raad kwam met vier ridders en tien tot twaalf vertegenwoordigers van de steden, die toezicht hielden op het bestuur van de hertog. Op buitenlands gebied voerde Hertog Jan II een neutraliteitspolitiek ten opzichte van de rivaliteit tussen Engeland en Frankrijk. Dit zorgde ervoor dat zowel de wol invoer uit Engeland als de lakenuitvoer naar Frankrijk veilig werd gesteld. Hertog Jan II van Brabant overleed op zeer jonge leeftijd op 27 oktober 1312.

Cosimo de’ Medici de Oude (1389-1464) was de stichter van de dynastie van de Medici. Deze dynastie regeerde voor een groot deel van de Italiaanse Renaissance over de Florentijnse Republiek. Cosimo de’ Medici werd geboren op 27 september 1389 in Florence. Zijn macht was gebaseerd op zijn welvaart, die hij gebruikte om stemmen te controleren. In 1433 was Cosimo’s macht over Florence een gevaar voor zijn tegenstanders. Hij kreeg de schuld van het mislukken van de verovering van Lucca, waardoor hij werd verbannen. Veel van zijn volgelingen volgden hem echter, waardoor er zeer veel kapitaal uit Florence wegtrok. Dit was nadelig voor Florence en een jaar na zijn verbanning mocht Cosimo alweer terugkeren. De rest van zijn leven heeft hij grote invloed gehad op Florence. Onder zijn leiding werd gestart met de cultuur en kunst die tegenwoordig nog te zien is in de stad. Onder andere het Palazzo Medici en de Dom van Santa Maria del Fiore werden gebouwd door zijn financiële hulp. Daarnaast was hij patroon van vele kunstenaars en liet hij een Platonische Academie bouwen in Florence. Na zijn dood in 1464 beloonde de overheid van Florence hem met de titel ‘Vader des Vaderlands’.

Sam Ervin (1896-1985) werd geboren op 27 september 1896 in Morganton, North Carolina. Hij was van 1954 tot 1974 Democratisch Senator van North Caolina. In deze periode was Ervin een verdediger van de Jim Crow wetten. Deze wetten hielden in dat zwarten en blanken op publieke locaties in de Verenigde Staten gescheiden voorzieningen kregen. Daarnaast is Ervin bekend geworden door zijn werk in verschillende onderzoekscommissies. Hij was werkzaam in de onderzoekscommissie die senator Joseph McCarthy ten val bracht in 1954. Zijn werk in het onderzoek naar het Watergate schandaal wordt gezien als zijn belangrijkste bijdrage in de Amerikaanse politiek. Dit schandaal leidde ertoe dat Richard Nixon in 1974 zijn taak als president van de Verenigde Staten neerlegde. In december 1974 trok Ervin zich terug uit de politiek, waarna hij nog als advocaat werkte en een aantal boeken schreef. In 1985 overleed hij op 88-jarige leeftijd.

Partners: 

Personen: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.