Geen afbeelding beschikbaar

28 april jarig: James Monroe

“De Amerikaanse continenten (…) mogen vanaf dit moment niet meer worden beschouwd als onderwerp van een toekomstige kolonisatie door een Europese macht.” Deze historische boodschap, die bekend staat als de Monroe Doctrine, wordt in 1823 verkondigd door James Monroe. Hij is de vijfde president van de Verenigde Staten en bovendien de laatste van de ‘Founding Fathers’. James Monroe werd geboren op 28 april 1758.


James Monroe groeide op in zijn geboorteplaats Westmoreland County, Virginia, als zoon van de plantagehouder Spence Monroe en Elizabeth Jones. Hij kreeg thuis privéles van zijn moeder en volgde vervolgens onderwijs aan de Campbelltown Academy. Toen Monroe’s vader in 1774 overleed erfde hij diens plantage. Hij studeerde een jaar rechten aan het College of William and Mary en trad in 1775 in militaire dienst om te strijden voor de Amerikaanse onafhankelijkheid. Monroe maakte snel carrière en werd in 1776 benoemd tot officier onder opperbevelhebber George Washington. Datzelfde jaar raakte hij ernstig gewond tijdens de Battle of Trenton.


Vanaf 1780 hervatte Monroe zijn rechtenstudie en raakte hij bevriend met zijn begeleider, Thomas Jefferson. Monroe studeerde af in 1783, verkocht zijn plantage en koos voor een politieke carrière. Drie jaar later trouwde hij met Elizabeth Kortright, met wie hij uiteindelijk drie kinderen kreeg. In diezelfde periode sloot Monroe zich aan bij de antifederalisten in Virginia en in 1790 werd hij aangesteld als senator. Vier jaar later volgde de benoeming tot ambassadeur in Frankrijk en van 1799 tot 1802 was Monroe gouverneur van Virginia. Nadat hij in het kabinet van James Madison (1809-1817) nog enkele overheidsfuncties bekleedde en als politicus in aanzien steeg, werd Monroe in 1817 verkozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten.


De stabiele periode van Monroe’s presidentschap staat bekend als de ‘era of good feelings’. Wel voerde hij in 1817 oorlog met Spanje, wat leidde tot de annexatie van Florida. In 1823 verklaarde Monroe dat vanaf dat moment geen enkele vorm van Europese bemoeienis op het Westelijk halfrond getolereerd zou worden, in een speech die bekend werd als de Monroe Doctrine. Hij erkende tegelijkertijd wel de bestaande Europese kolonies in Zuid-Amerika. Na afloop van zijn tweede presidentstermijn in 1825 vestigde Monroe zich op zijn landgoed in Virginia, waarna hij zijn oude dag sleet bij zijn dochter in New York. Daar overleed de laatste ‘Founding Father’ op 4 juli 1831.

Bronnen

- Britannica, James Monroe

- Biography.com, James Monroe Biography

- WhiteHouse.gov, James Monroe

 

Afbeelding

- Wikimedia, James Monroe

 

Leestips - Boeken

 

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Amerika
Amerika

€ 27.50

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.