Geen afbeelding beschikbaar

28 april jarig: Tobias Asser

Als jurist speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van internationale wetgeving. Hij zag in dat de opbouw van onderlinge rechtsverhoudingen nodig was voor stabiliteit en vrede. Voor zijn inzet werd hij in 1911 beloond met de Nobelprijs voor de Vrede. Tobias Asser werd geboren op 28 april 1838 in Amsterdam.

Hij was de zoon van Karel Daniël Asser en Rosette Henry Godefroi. In 1860 studeerde Tobias af aan de Universiteit van Leiden en promoveerde hij met zijn dissertatie ‘Geschiedenis en beginselen van het Nederlandsche staatsregt omtrent het bestuur der buitenlandsche betrekkingen’. Twee jaar later ging Asser te werk als hoogleraar aan het Athenaem Illustre in Amsterdam, dat in 1877 omgevormd werd tot de Universiteit van Amsterdam. Nadien deed Asser dienst als buitengewoon hoogleraar in het handelsrecht en het internationaal privaatrecht.

Vanaf 1870 was Asser lid van de Staatscommissie van internationaal privaatrecht. Daarnaast was hij mede-initiator en voorzitter van de eerste Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht in 1892. Later zou hij de de functie van voorzitter van deze conferenties nog driemaal vervullen. Tobias Asser zette zich in voor de totstandkoming van internationale rechtsverdragen en speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van het Permanent Hof van Arbitrage op de eerste Haagse vredesconferentie in 1899. In 1911 werden zijn inspanningen beloond met de Nobelprijs voor de Vrede. Asser had mede het raamwerk gelegd voor de internationale diplomatie. Tobias Asser overleed op 29 juli 1913 in Den Haag.

Het T.M.C. Asser Instituut in Den Haag, opgericht in 1965, is vernoemd naar Tobias Asser. Het is een inter-universitair kennis- en onderzoekscentrum, dat zich bezig houdt met internationaal privaat- en publiekrecht, Europees recht en internationale handelsarbitrage. Dit instituut is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt