Geen afbeelding beschikbaar

28 augustus jarig: Johann Wolfgang von Goethe

“Men moet niet nadenken over het eindresultaat van zijn werk, zoals men ook niet reist om aan te komen, maar om te reizen.” Zijn werk als dichter, schrijver, hoveling, wetenschapper en filosoof maakt hem tot één van de leidende figuren in de Westerse literatuur. Johann Wolfgang von Goethe werd op 28 augustus 1749 geboren te Frankfurt.

Als zoon van advocaat en keizerlijk jurist Johann Caspar Goethe en Catharina Elisabeth Textor, wiens vader de burgemeester van Frankfurt was, had Goethe een bevoorrechte jeugd. In navolging van zijn vader, en ook volgens diens wens, begon Goethe op zestienjarige leeftijd aan een rechtenstudie aan de universiteiten van Leipzig en Straatsburg. Hij bleek echter meer interesse in literatuur en schrijven te hebben en het duurde uiteindelijk zes jaar voordat hij zijn studie afrondde.

Na zijn terugkeer in Frankfurt begon hij aan een carrière als jurist. Hij bleef in deze periode schrijven en in 1773 publiceerde hij het drama Götz von Berlichingen. Zijn eerste echte bestseller volgde een jaar later. Die Leiden des jungen Werthers (Het lijden van de jonge Werther) bezorgde hem wereldfaam en is één van de belangrijkste werken van de Romantiek en de literaire Sturm und Drang- beweging. Naar aanleiding van dit boek werd hij door hertog Karel August van Saksen-Weimar uitgenodigd om zich in Weimar te vestigen. Goethe ging op het aanbod in en bleef hier de rest van zijn leven wonen, waar hij één van de belangrijkste adviseurs van de hertog werd.

Onder het patroonschap van Van Saksen-Weimar bekleedde Goethe uiteenlopende functies aan het hof. Hij verliet Weimar tussen 1786 en 1788 voor een reis naar Italië, die erg belangrijk was voor zijn esthetische en filosofische ontwikkeling. Na terugkomst ging hij verder met het schrijven van romans, zoals deel één van zijn epische drama Faust in 1808. Naast het schrijven hield Goethe zich in Weimar bezig met de wetenschap, waaronder biologie, geologie en kleurtheorie.

Nadat hij verschillende keren ernstig ziek was, overleed Johann von Goethe op 22 maart 1832 in Weimar. Deel twee van Faust werd postuum uitgegeven.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!