Geen afbeelding beschikbaar

28 december jarig: Conrad Busken Huet, Woodrow Wilson en André de Meulemeester

Hij is tijdens de Eerste Wereldoorlog de president van de Verenigde Staten. Na afloop van de oorlog, ontvangt hij voor zijn verdiensten de Nobelprijs voor de Vrede. Woodrow Wilson wordt geboren op 28 december 1856.Op het eerste gezicht lijken een Nederlands literair criticus, een Amerikaanse president en een Belgische piloot uit de Eerste Wereldoorlog weinig met elkaar overeen te komen. Toch delen Conrad Busken Huet, Woodrow Wilson en André de Meulemeester minstens één ding: zij waren allen jarig op 28 december.


 


Conrad Busken Huet (1826-1886) werd geboren in Den Haag en werd door zijn vader naar Leiden gestuurd om theologie te gaan studeren. Hij wist op zijn vijfentwintigste af te studeren en dominee te worden. Op 13 oktober 1859 trouwde Busken Huet in Haarlem met Anne Dorothée van der Tholl. Een jaar later krijgen ze een zoon. Busken Huet begon steeds meer aan het geloof te twijfelen. Hij vond dat de Bijbel niet het woord van God was en nam in 1862 ontslag als predikant. Hierop ging hij zich wijdden aan journalistiek en literaire kritiek. Busken Huet vond dat het niveau van de literatuur in Nederland te laag was en spaarde niemand in zijn kritiek. Hierdoor kreeg hij de bijnaam ‘De beul van Haarlem’. Zijn belangrijkste kritieken schreef Busken Huet in het literaire tijdschrift De Gids. In 1865 werd hij echter uit de redactie gezet, omdat hij zowel het koningshuis als de liberale politicus Thorbecke belachelijk had gemaakt. Hierop vertrok Busken Huet in 1868 naar Nederlands-Indië. Hier had hij een aandeel in een aantal dagbladen. Datzelfde jaar kreeg Busken Huet een stortvloed van kritiek over zich heen. Zijn roman Lidewyde verscheen namelijk in dat jaar en er ontstond veel kritiek over de openlijke erotiek. In 1876 keerde verhuisde het gezin naar Parijs. Op 1 mei 1886 overleed hij in Parijs achter zijn schrijftafel, met de pen nog in zijn hand.


 


Woodrow Wilson (1856-1924) werd in Staunton in de Verenigde Staten geboren in een Schotse familie. In 1885 trouwde hij met Ellen Louise Axson met wie hij drie dochters kreeg. In 1886 promoveerde hij op politieke wetenschappen aan de Johns Hopkins University en in de jaren daaropvolgend doceerde hij aan verschillende instituten. Wilson raakte bekend door zijn ideeën over hervormingen in het land en in 1910 werd hij zonder te solliciteren genomineerd als gouverneur van de staat New Jersey, welke functie hij tussen 1911 en 1913 uitoefende. In 1912 werd hij presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Mede doordat de Republikeinse Partij verdeeld was door het kandidaatschap van twee oud-presidenten Taft en Roosevelt werd Wilson verkozen tot de 28e president van de Verenigde Staten. In de eerste jaren van de Eerste Wereldoorlog was Wilson vastbesloten neutraal te blijven en in 1916 werd hij herkozen. In 1917 verklaarde de Verenigde Staten echter de oorlog aan Duitsland, nadat een aantal Amerikaanse schepen tot zinken waren gebracht. De Eerste Wereldoorlog kwam hierdoor snel tot een negatief einde voor Duitsland. In 1919 ontving Wilson de Nobelprijs voor de Vrede. Op 2 oktober van datzelfde jaar kreeg hij een beroerte, waardoor hij niet goed meer kon functioneren. Zijn eerste vrouw was ondertussen in 1914 overleden en zijn tweede vrouw, Edith Galt, zorgde ervoor dat de belangrijkste presidentiële taken werden uitgevoerd. In 1921 liep de termijn van Wilson af, waarna hij in 1924 overleed.


 


André de Meulemeester (1894-1973) werd als de zoon van een brouwer geboren in Brugge. Nadat de Eerste Wereldoorlog in 1914 uitbrak, schreef de Meulemeester zich in januari 1915 in bij de Belgische Luchtmacht. In april 1917 werd hij klaar geacht om mee te vechten in de oorlog. De eerste overwinning van De Meulemeester vond plaats op 30 april 1917, toen hij een Duits vliegtuig neerhaalde. Op 11 juni volgde zijn tweede slachtoffer toen hij een vliegtuig neerhaalde boven de rivier de IJzer. Hij raakte echter zelf gewond, waardoor hij een maand in het ziekenhuis lag. Hierna keerde hij weer terug in de luchtmacht. In totaal haalde De Meulemeester elf vijandelijke toestellen neer. Naast de elf bevestigde overwinningen, had hij nog zeventien andere Duitse vliegtuigen neergehaald. Deze zijn echter niet officieel bevestigd. Hiermee verdiende hij de titel ‘vliegende aas’. Dit was iemand die in de oorlog vijf of meer vijandelijke toestellen neer wist te halen. In België was er slechts één persoon die meer Duitse vliegtuigen wist te raken. Dit was Willy Coppens met 37 vliegtuigen. Na afloop van de oorlog nam De Meulesteen de brouwerij van zijn familie in Brugge over, waar hij in 1973 overleed.

Personen: 

Tijdperken: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.