28 december jarig: Earl Hines

“[Hij] is de enige van ons die echte jazz maakt en swingt als hij alleen speelt", aldus pianist Lennie Tristano over Earl Hines. Op jonge leeftijd maakte Hines kennis met Louis Armstrong, waarna het tweetal geruime tijd succesvol samenwerkte. Aanvankelijk leek zijn solocarrière vervolgens vroegtijdig ten einde te komen, maar in de jaren ’60 maakte hij een grootse comeback. Earl Hines werd geboren op 28 december 1903.

Earl Kenneth Hines werd geboren op 28 december 1903 in Duquesne, Pennsylvania. Hij was de zoon van Joseph Hines, een bekende cornetspeler en tevens de leider van de lokale ‘Eureka Brass Band’. Earl wilde graag in de voetsporen van zijn vader treden, maar het ‘blazen’ op de fluit deed hem te veel pijn aan zijn oren. Als jonge muzikant besloot hij daarom maar pianolessen te nemen en al snel bleek hij zeer getalenteerd. Zo mocht Hines op elfjarige leeftijd al plaatsnemen achter het orgel van zijn lokale kerkgemeenschap.

In 1925 verhuisde hij vervolgens naar Chicago, op dat moment de jazzhoofdstad van de Verenigde Staten. Hier maakte Hines kennis met trompettist Louis Armstrong, een artiest die hij zeer bewonderde. Het tweetal speelde enkele jaren samen in het ‘Sunset Cafe’ en Hines werkte mee aan een aantal beroemde platen van Armstrong, waaronder ‘Weather Bird’ en ‘West End Blues’. Vanaf 1928 begon hij echter zijn eigen bigband, het Earl Hines Orchestra, die ruim tien jaar lang de muziek verzorgde in het Grand Terrace Cafe, een kroeg van gangster Al Capone.

Aan het begin van de jaren ’40 liep de populariteit van de bigbands echter sterk terug. In 1948 werd Hines daarom onderdeel van ‘The All Stars’ van Armstrong, maar hier voelde hij zich slechts een figurant. Lange tijd overwoog Hines daarom een punt achter zijn carrière te zetten en een tabakswinkel te beginnen, maar in 1964 gaf hij toch nog enkele recitals in New York. Dit bleek uiteindelijk een goede beslissing, want de optredens bliezen zijn carrière weer nieuw leven in.

Gedurende de rest van de jaren ’60 bracht Hines daarop nog verschillende nieuwe platen uit en werkte hij onder meer samen met Duke Ellington, Ella Fitzgerald en Lester Young. In 1968 leverde zijn comeback Hines bovendien een tour op door Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië. Verder gaf hij in zijn laatste jaren nog solo-optredens voor de Franse president d’Estaing en voor de Paus. Earl Hines overleed op 22 april 1983. Zijn grafsteen is voorzien van de tekst ‘PIANO MAN’.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt