Geen afbeelding beschikbaar

28 januari jarig: Cornelis Haga, Henry Morton Stanley en Jackson Pollock

John Rowlands werd als een onwettig kind geboren en kon met allerlei baantjes amper in leven blijven. Na een lange levenstocht en allerlei expedities in Afrika, waarbij soms twee derde van de mannen stierf, werd hij in 1899 tot de adelstand verheven. Sir Henry Morton Stanley, Knight Grand Cross of the Order of the Bath’oftewel John Rowlands, werd geboren op 28 januari 1880.

Een zeventiende-eeuwse Nederlandse diplomaat, een Britse journalist en ontdekkingsreiziger en een Amerikaanse schilder. Cornelis Haga, Morton Stanley en Jackson Pollock lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken te hebben. Toch delen ze minstens één ding: 28 januari, hun geboortedag.

Cornelis Haga (1578-1654) werd geboren op 28 januari 1578 te Schiedam. Zijn vader was koopman Dirk Lambrechtszoon. Haga bezocht de Latijnse school in Schiedam en studeerde vervolgens rechten aan de Universiteit van Leiden. Hij ging in diplomatieke dienst en ging vervolgens naar Stockholm. Daarna werd hij de eerste diplomatieke vertegenwoordiger van de republiek in Constantinopel. Haga  zorgde voor goede diplomatieke banden tussen de Turken en Nederlanders. Veel belangrijke havens en handelscentra werden binnen het Osmaanse Rijk opgericht voor de handel met de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1612 kreeg Nederland handelsposten waar ze hun eigen jurisdictie voerden en handel konden drijven. De Turkse sultan verleende de Hollanders veel voorrechten: waaronder belastingvoordelen. Toen Haga in 1639 terug naar Nederland kwam werd hij president van de Hoge Raad van Holland, Zeeland en West-Friesland. Deze functie vervulde hij tot zijn dood op 12 augustus 1654. Haga ligt in de Grote Kerk van Schiedam begraven en de volgende woorden sieren zijn grafsteen: ‘Foris ac domi et de patria bene meritus fuit’, Moge de stad zich deze grote zoon blijven herinneren.

Henry Morton Stanley (1841-1904) werd geboren op 28 januari 1841 als John Rowlands in Wales. Zijn moeder wilde niet voor hem zorgen,waardoor hij op vijfjarige leeftijd werd opgenomen in een weeshuis, en hij op 15-jarige leeftijd bij familieleden woonde. Nadat hij enkele jaren als cabin boy’ op een schip werkte ontmoette hij een handelaar met wie hij het goed kon vinden. Hij nam zijn achternaam aan en heette voortaan Stanley. Stanley ging in dienst bij het leger van de noordelijke Geconfedereerde Staten van Amerika. Tijdens de eerste veldslag werd hij gevangengenomen en om aan deze gevangenschap te ontkomen ging hij in dienst bij het leger van de zuidelijke Unie. Na de burgeroorlog werd hij journalist in New York waar hij de opdracht kreeg om David Livingstone te vinden, een Britse ontdekkingsreiziger die in Oost-Afrika was verdwenen. Op 1871 vertrok Stanley. Toen hij in Afrika een blanke man tegen kwam sprak hij de bekende woorden: ‘Dr. Livingstone, I presume?’ Stanley maakte na deze vondst een van de grootste en belangrijkste ontdekkingsreizen naar Oost en Centraal-Afrika. Hij heeft veel betekend voor het in kaart brengen van Afrika. Van 1895 tot 1900 werd Stanley parlementslid en in 1899 werd hij in de adelstand verheven met de titel: ‘Sir Henry Morton Stanley, Knight Grand Cross of the Order of the Bath’. Sir Henry Morton Stanley, voorheen John Rowlands, stierf op 63-jarige leeftijd op 10 mei 1904.

Jackson Pollock (1912-1956) werd geboren op 28 januari 1912. In 1928 tot 1929 volgde Pollock onderwijs aan de Manual Art High School. Toen hij een jaar later verhuisde naar New York kreeg hij les van Thomas Hart Benton in de Arts Students League of New York. Hier ontmoette hij mensen met wie hij later samenwerkte. In 1938 ging hij echter alleen aan het werk en in 1943 vond zijn eerste solotentoonstelling plaats. Pollock schilderde in een uiterst abstracte stijl en zijn werk wordt tot het expressionisme gerekend. Tevens valt het onder action painting, hierbij legt de schilder doeken op de grond die hij met ritmische verfpatronen siert. De kwast mag het doek niet aanraken, en de verf moest op het doek ‘druppen’. Times Magazine heeft Pollock daarom ook wel ‘Jack the Dripper’ genoemd. Pollock reisde veel rond, maar verliet Amerika nooit. Door een auto-ongeluk overleed Jack Pollock op 44-jarige leeftijd op 11 augustus 1956.

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.