28 januari jarig: Hendrik VII

Dankzij hem komt er een einde aan de Engelse Rozenoorlogen en met zijn aantreden als koning van Engeland staat hij in 1485 aan de wieg van de Tudor-dynastie. Zijn bewindsjaren vormen een stabiele en vreedzame periode in de geschiedenis van Engeland. Hendrik VII werd geboren op 28 januari 1457.

Hendrik Tudor werd geboren in Pembroke, Wales. Omdat zijn vader, Edmund Tudor, twee weken voor Hendrik’s geboorte overleed en zijn moeder, Margaret Beaufort, slechts veertien jaar was, werd hij opgevoed door zijn oom. Hendrik behoorde tot het Huis Lancaster en was via ingewikkelde familielijnen een afstammeling van koning Eduard III (1327-1377).

Twee jaar voor Hendrik’s geboorte waren de Rozenoorlogen (1455-1485) in alle hevigheid losgebarsten: een serie veldslagen tussen de huizen Lancaster (rode roos) en York (witte roos), met als inzet het Engelse koningschap. Uit angst voor de York-dynastie week Hendrik in 1471 samen met zijn oom uit naar het Franse Bretagne. Twaalf jaar later keerde hij terug om het op te nemen tegen de impopulaire Engelse koning Richard III, lid van het Huis York, wiens aanspraak op de troon werd betwijfeld. Hendrik was op dat moment de belangrijkste kandidaat om namens de Lancasters een gooi te doen naar de Engelse troon.

Op 22 augustus 1485 versloeg Hendrik zijn tegenstander bij Market Bosworth. Het was de laatste en beslissende slag van de Rozenoorlogen, die daarmee in het voordeel van het Huis Lancaster werden beslecht. Hendrik VII eigende zich de kroon van de gesneuvelde Richard III toe en stichtte zo de Tudor-dynastie. De Engelse koning trouwde vervolgens met Elizabeth van York. Dit huwelijk, waar tussen 1486 en 1503 drie zoons en vier dochters uit voortkwamen, bezegelde de verzoening tussen beide adellijke families. 

Tijdens de regeerperiode van Hendrik VII ging het Engeland economisch voor de wind. Hendrik VII regeerde bovendien als een zeer bedachtzaam en vredelievend vorst. Hij haalde de betrekkingen met Frankrijk, Spanje, Schotland en Duitsland aan, door kleine verbonden te sluiten en zijn zoons en dochters uit te huwelijken. Hendrik VII overleed in 1509 en werd begraven in de Westminster Abbey. Hij werd opgevolgd door zijn zoon en naamgenoot, die de Engelse troon besteeg als koning Hendrik VIII.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.