28 juli jarig: Beatrix Potter

“Er waren eens vier kleine konijntjes, en hun namen waren – Flopsy, Mopsy, Cottontail en Peter.” Met deze woorden begon het kinderboek ‘The Tale of Peter Rabbit’, dat haar zowel rijk als beroemd zou maken. Het verhaal kwam voort uit haar jeugdige voorliefde voor dieren en de schoonheid van het Britse landschap. Beatrix Potter werd geboren op 28 juli 1866.

Beatrix Potter werd geboren op 28 juli 1866 in Kensington, een district van de Engelse hoofdstad Londen. Ze was de dochter van Rupert William Potter en Helen Leech, twee artistieke ouders met een grote voorliefde voor de natuur. Al op jonge leeftijd kregen Beatrix en haar jongere broer Betram de verantwoordelijkheid over een groot aantal huisdieren, waaronder muizen, konijnen, vleermuizen en een egel. Daarnaast ging het gezin vaak op vakantie naar Schotland, waar Beatrix een voorliefde ontwikkelde voor de natuur en het Britse landschap.

Tot haar achttiende levensjaar kreeg Beatrix privéles van een gouvernante, die haar onder meer onderwees in de wetenschap, de literatuur, de geschiedenis en verscheidene talen. Daarnaast besteedde Beatrix vooral veel tijd aan het tekenen en schilderen van dieren, insecten, fossielen en natuurlandschappen, bij voorkeur met waterverf. Ze ontwikkelde hierin haar eigen stijl en verdiende geld met het maken van illustraties voor boeken en ansichtkaarten. In 1901 begon Beatrix vervolgens ook met schrijven en publiceerde ze haar eerste geïllustreerde kinderboek: ‘The Tale of Peter Rabbit’. Het verhaal over de ondeugende en baldadige ‘Peter Konijn’, die achterna wordt gezeten in de tuin van de kwaadaardige ‘Mr. McGregor’ sloeg aan bij de Britse kinderen. Er werden meer dan 45 miljoen exemplaren verkocht en het boek werd vertaald in maar liefst 36 andere talen.

In de jaren die daarop volgden legde Potter zich volledig toe op het schrijven en publiceerde ze in totaal 23 boeken, waarin onder meer de schoonheid van het Britse landschap centraal stond. Met het geld dat ze verdiende kocht Beatrix een aantal boerderijen in het Engelse Lake District, om zo te garanderen dat het natuurschoon daar behouden zou blijven. Op deze manier stond de schrijfster aan de basis van het ontstaan van het hedendaagse Lake District National Park. Beatrix Potter overleed op 22 december 1943 op 77-jarige leeftijd.

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!