Peter Paul Rubens

28 juni jarig: Peter Paul Rubens

Als belangrijkste vertegenwoordiger van de Vlaamse barok staat Peter Paul Rubens vooral bekend om schilderijen met Bijbelse en mythologische scènes. Daarnaast is hij een belangrijke diplomaat waardoor hij regelmatig naar het buitenland afreist. Peter Paul Rubens werd geboren op 28 juni 1577 in het Duitse Siegen.

Peter Paul Rubens was de zoon van de jurist Jan Rubens en Maria Pypelinckx. Rubens groeide op in Keulen en Antwerpen. In Antwerpen volgde Rubens een artistieke opleiding bij Tobias Verhaecht, Adam Van Noort en Otto van Veen. Na zijn opleiding werd Rubens als meester opgenomen in het Antwerpse schildersgilde.

In 1600 vetrok Rubens, in verband met een diplomatieke missie, naar Italië waar hij beïnvloed werd door de kunst van de Oudheid. In Venetië werd Rubens geïnspireerd door Italiaanse meesters zoals Titiaan, terwijl in Florence vooral Caravaggio hem wat deed. Zijn eerste altaarstuk schilderde Rubens in de kerk van het Heilige Kruis in Rome. In opdracht van de hertog van Mantua vertrok hij in 1603 voor een diplomatieke missie een jaar naar Spanje. Daar schilderde Rubens onder andere de 13-delige reeks der Apostelen en een Christusfiguur in opdracht van de Hertog van Lerma.


 Leestip

Rubens in Antwerp / Engelse editie / druk 1Rubens in Antwerp / Engelse editie / druk 1

€ 15.00


Rubens ging terug naar de Nederlanden in 1608, waar hij werd aangesteld als hofschilder van de aartshertogen Albrecht van Oostenrijk en Isabella van Spanje. Een jaar later trouwde Rubens met Isabella Brant. Samen kregen ze een zoon en een dochter. Door de groeiende welvaart kreeg Rubens gedurende deze periode veel opdrachten en richtte hij een eigen atelier op in Antwerpen. Rubens wist in rap tempo zijn opdrachten te voltooien, doordat hij zijn leerjongens liet meewerken aan zijn schilderijen. Behalve Bijbelse mythologische scènes schilderde Rubens ook veel portretten, historische taferelen, landschappen, stillevens en dierstukken.

Zijn grootste opdracht was het maken van schilderijen voor het Paleis in Luxemburg, waarop hij het leven van koningin Maria de’ Medici uitbeeldde. Rubens voltooide het werk in 1625. Het jaar daarop overleed zijn vrouw en kreeg Rubens weer veel diplomatieke opdrachten binnen waardoor hij naar Spanje en Engeland afreisde. In Engeland uitte vooral de Hertog van Buckingham zijn bewondering voor Rubens. In 1630 hertrouwde Rubens met Hélène Fourment, met wie hij nog eens vier kinderen kreeg. Het gezin vestigde zich op het platteland in Elewijt, waar hij in 1635 een kasteel kocht. Peter Paul Rubens overleed op 30 mei 1640 in Antwerpen aan jicht. 

Bronnen

 

- Rubenshuis.be, ‘Het leven van Rubens’.

- Rijksmuseum.nl, ‘Peter Paul Rubens’.

- Britannica.com, ‘Peter Paul Rubens’.

 

Afbeelding

Wikimedia Commons, ‘Zelfportret Rubens’.

 

Leestip

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Rubens in Antwerp / Engelse editie / druk 1
Rubens in Antwerp / Engelse editie / druk 1

€ 15.00

 

 

Landen: 

Personen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!