George I van Groot-Brittannië

28 maart jarig: George I

“Zijn hart was in Hannover. Wij namen hem binnen, omdat we hem wilden. We lachten om zijn lompe Duitse manieren, en sneerde naar hem.”, aldus de schrijver William Makepeace Thackeray over de koning George I van Engeland. George Louis werd geboren op 28 maart 1660 in Hannover.

Hij sprak Duits en had vele maîtresses van Duitse komaf. Zo had hij bij Melusine von der Schulenberg drie onwettige kinderen. Zij ging echter een verhouding aan met de Zweedse graaf Philip Christoph von Königsmarck en George liet haar in 1694 voorgoedverbannen naar Ahlden. Vier jaar later werd George de keurvorst van Hannover.

Als zoon van de kleindochter van Jacobus van Engeland, Sophia van de Palts, kreeg George aanspraak op de Engelse troon na de dood van zijn moeder. Zij was namelijk al door de Act of Settlement als troonopvolgster aangewezen. Op 31 oktober 1714 werd George tot koning van Groot-Brittannië en Ierland gekroond. De protestantse achtergrond van George stuitte op weerstand van de katholieke troonpretendent Jacobus Stuart. Een opstand brak uit, maar deze werd gemakkelijk onderdrukt.

De in Duitsland geboren George leerde nooit goed Engels spreken. Hij spendeerde nog steeds veel tijd in Hannover. De afwezigheid van George stimuleerde de opbouw van een parlementaire overheid. Sir Rober Walpole werd in 1721 de eerste minister-president van Engeland. Hij functioneerde op basis van een meerderheid in het Lagerhuis. George kon weinig doen om de groeiende macht van het parlement tegen te gaan.

In Engeland begonnen steeds meer mensen de koning belachelijk te maken. Een van de grootste redenen hiervoor waren waarschijnlijk zijn sterke banden met Duitsland en zijn desinteresse in de Engelse taal en cultuur. Op het vasteland had George een beter imago. Hier werd hij gezien als een progressieve heerser en patroon van de verlichting. Zo bood hij onderdak aan Voltaire, toen deze in 1726 verbannen werd uit Parijs. George I stierf in 1727 in Osnabrück en werd begraven in Hannover. Zijn zoon prins George werd koning George II.

Afbeelding:

  • This set of images was gathered by User:Dcoetzee from the National Portrait Gallery, London website using a special tool. All images in this batch have been confirmed as author died before 1939 according to the official death date listed by the NPG: Studio of Godfrey Kneller [Public domain], via Wikimedia Commons

Landen: 

Personen: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.