Geen afbeelding beschikbaar

28 mei jarig: Thomas Moore

Dichter, zanger, liedjesschrijver, entertainer en nationale bard (benaming van zangers en dichters bij de Kelten) van Ierland. Thomas Moore (1779-1852) is buiten het Verenigd koninkrijk echter minder bekend, ondanks de grote hoeveelheid werk die hij naliet. Thomas Moore werd geboren op 28 mei 1779.

Moore werd in Dublin geboren. Zijn vader was kruidenier, maar het werd al snel duidelijk dat de jonge Thomas niet voor dat vak in de wieg gelegd was. Hij was meer geïnteresseerd in muziek en theater.  Zijn moeder zag echter een toekomst als advocaat voor haar zoon. Hij volgde haar advies op en ging studeren aan het prestigieuze Trinity College in Dublin. Later vertrok hij naar Londen om verder te studeren. In de juridische wereld was Moore echter niet op zijn plek. Hij werd tijdens zijn studie al wel snel beroemd vanwege zijn dichtkunsten en liederen. Ook had hij groot succes in de ‘society’ van Londen, waar hij een graag geziene gast was en zelfs enkele malen dineerde met de prins van Wales.

Samen met Michael Kelly schreef hij in 1801 zijn eerste toneelstuk, Gypsy Prince. Het werd geen groot succes en Moore schaamde zich er zo erg voor, dat hij tien jaar lang geen toneelstukken schreef. Twee jaar later, in 1803 moest Moore voor militaire dienst naar Bermuda, om mee te werken aan de administratie van geënterde piratenschepen. Hier verveelde hij zich echter stierlijk, vooral omdat er geen gegoede kringen waren waarin hij zich kon bewegen. Hij vertrok dan ook naar Noord-Amerika, voor een rondreis. Na deze reis kwam hij in 1804 weer terug naar Engeland.

Na zijn terugkomst in Engeland begon Moore liederen te schrijven over Amerika. Hij was uitermate kritisch over het land, vooral over de slavernij die er heerste. Dit leidde tot hevige protest en hoon vanuit Amerika, en zelfs een uitdaging tot een duel, waar het uiteindelijk niet toe kwam. Alle ophef gaven Moore wel de nodige publiciteit en populariteit in eigen land. Hij begon toen zijn stijl van schrijven ook  dramatisch te veranderen. De muziek werd folkloristisch en de teksten van de liederen Iers nationalistisch. Uiteindelijk is hij hierom beroemd geworden in Ierland, maar in zijn eigen tijd werd zijn werk niet hoog aangeschreven. Mensen uit de hogere kringen vonden het vermakelijk, maar zagen het niet als dichtkunst. Onder Ierse arbeiders was en is het wel ontzettend populair.  Thomas Moore stierf op 25 februari 1852.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.