Ernst Röhm, 1929. Bron: Wikimedia Commons.

28 november jarig: Ernst Röhm

Als leider van de Sturmabteilung (SA) is Ernst Röhm één van de machtigste mannen bij de opkomst van de Nazi-partij in de jaren ’30. Hij is één van de grootste steunpilaren van Hitler en is de enige die Hitler mag aanspreken als Adolf in plaats van het formele mein Führer. Ernst Röhm werd geboren op 28 november 1887.

Ernst Julius Günther Röhm werd geboren te München als zoon van een spoorwegbeambte. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Röhm onder andere bij Verdun, waar hij gewond raakte aan zijn gezicht. De littekens droeg hij de rest van zijn leven mee.

Na de Eerste Wereldoorlog diende Röhm bij het vrijkorps Ritter von Epp, dat betrokken was bij de onderdrukking van de Beierse communistische revolutie in het voorjaar van 1919. In datzelfde jaar werd Röhm lid van de Duitse Arbeiderspartij, die al snel verder ging als de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij (NSDAP). Hier werd hij door zijn militaire ervaring en contacten al snel een belangrijke steunpilaar voor Hitler.

Röhm werd na de mislukte Bierkellerputsch van 1923 door Hitler aangesteld als hoofd van de Sturmabteilung van de NSDAP. Deze militie fungeerde als een soort lijfwacht van de partijtop en ging ook op straat de strijd aan met communisten en Joden. De SA groeide in de tweede helft van de jaren ’20 uit tot een leger van meer dan een miljoen man, waar Röhm het absolute bevel over had. Door deze machtsbasis werd hij één van de machtigste mannen van het Derde Rijk.

Door zijn invloed maakte hij echter ook veel vijanden en halverwege 1934 bleek Röhm zijn hand overspeeld te hebben. Hij raakte in conflict met het leger, dat hij door de SA wilde laten vervangen. Daarnaast zagen mannen als Hermann Göring, Joseph Goebbels en Heinrich Himmler Röhm als een bedreiging voor hun relatie met Hitler. Zij overtuigden Hitler ervan dat Röhm en de SA een opstand tegen de Nazi-partij aan het plannen waren, waarna Röhm en de hele top van de SA tijdens de ‘Nacht van de Lange Messen’ uit de weg werden geruimd. Ernst Röhm werd op 2 juli 1934 geëxecuteerd door de SS’er Theodor Eicke.

Afbeelding

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.