Geen afbeelding beschikbaar

28 oktober jarig: Jan Wagenaar

Hij is een belangrijk historicus in de 18e eeuw en zijn imposante werk Vaderlandsche Historie blijft tot ver in de 19e eeuw populair. Het baanbrekende aan dit werk was dat hij de geschiedenis liet beginnen bij de Germanen, wat voor die tijd ongebruikelijk was. Jan Wagenaar wordt geboren op 28 oktober 1709.

Jan Wagenaar werd geboren in Amsterdam in een eenvoudig milieu. Zijn vader was schoenmaker en niet arm, maar Jan kwam uit een groot gezin. Daarom konden zijn  ouders geen studie voor hem betalen, hoewel al op jonge leeftijd duidelijk was dat Jan zeer leergierig was. Hij bestudeerde in zijn vrije tijd onder andere klassieke Latijnse en Griekse werken en godsdienst had zijn bijzondere belangstelling.

Hij begon zijn carrière als klerk bij een houthandel en trouwde in 1739 een rijke vrouw, Christina Vergoes, waardoor hij zelf een houdhandel kon beginnen. Ondertussen schreef hij al werken over geschiedenis, niet altijd onder zijn eigen naam. Sinds het hem financieel voor de wind ging, kon hij deze werken ook laten uitgeven. In 1749 verscheen het eerste deel van zijn levenswerk, De Vaderlandsche Historie. Het baanbrekende aan dit werk was dat hij de geschiedenis liet beginnen bij de Germanen. Dat had tot die tijd nog geen enkele Nederlandse geschiedschrijver gedaan, er werd wel veel geschreven over de adellijke geschiedenis, maar niet over de geschiedenis daarvoor.

Pas toen het twintigste deel van zijn Vaderlandsche Historie verscheen, openbaarde Jan Wagenaar zich als de schrijver. Uiteindelijk zou het werk uit 21 delen bestaan en eindigde met de dood van Willem IV in 1715. .Jan Wagenaar voltooide het werk in 1759. De boekenreeks werd zeer populair, waardoor Wagenaar veel waardering oogstte. Het Amsterdamse stadsbestuur besloot hem daardoor in 1756 tot stadhistoricus te kiezen.

Hij kreeg de taak om de geschiedenis van Amsterdam te beschrijven en kreeg toegang tot alle Amsterdamse archieven. In hetzelfde jaar stopte hij met zijn houthandel om zich volledig aan de wetenschap te kunnen wijden. Hij beschreef de Amsterdamse geschiedenis in 13 delen. In 1771 werd Jan Wagenaar ziek en uiteindelijk overleed hij op 1 maart 1773 in zijn woonplaats Amsterdam.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.